Екперти кажуть, що сьогодні і найближчим часом успіх матимуть напрямки ІТ і агробізнесу.

Проаналізувавши українські спеціалізовані портали з працевлаштування, сайт "24" зробив висновок, що це не зовсім так. І насправді ряд активних роботодавців ширший.

Продажі і закупівля

Найактивнішим майданчиком, який потребує нових робітників, є сфера продажів і закупівлі. Згідно зі статистикою порталу work.ua сьогодні пропонується майже 12 тисяч вакансій для спеціалістів-продажників по Україні, а по Києву їх майже 4 тисячі. При цьому середня зарплата в цій сфері — на рівні 6600 гривень, у столиці – майже 7800 гривень.

Сфера обслуговування

Більше 7 тисяч нових робітників потребує сфера обслуговування, пропонуючи при цьому середню зарплату на рівні майже 5 тисяч гривень. У Києві робітників потрібно більше 3 тисяч, готові платити їм в середньому 5500.

Робочі і виробництво

Робочі спеціальності і виробництво мають близько 7 тисяч вакансій із середньою зарплатнею 6633 гривні.

Роздрібна торгівля

Затребувані будуть і спеціалісти роздрібної торгівлі – до 6500 вакансій і з платнею до 4500 гривень. У столиці шукають близько 2 тисяч продавців, обіцяючи платню трохи більше 5 тисяч.

Айтішники і компютерщики

Цікаво, що спеціалісти ІТ, комп’ютерних та Інтернет-спеціальностей опинилися лише на 5 місці нашого топу. На порталах з працевлаштування трохи більше 5 тисяч таких вакансій (2500 тільки у столиці). Щоправда, платню їм пропонують вищу – майже 8 тисяч гривень, а у Києві – до 9500.

А названі експертами в якості перспективних агро спеціальності пропонують, згідно сайтів пошуку роботи, близько 700 вакансій (по Києву – 173). Звичайно, причина може бути в тому, що цих спеціалістів шукають не через Інтернет.

Найоплачуваніші спеціальності

Якщо ви шукаєте максимальну з пропонованих зарплат – вам потрібно бути топ-менеджером, тобто керівником високого рівня з відповідними знаннями і досвідом. Таким спеціалістам ринок праці згоден запропонувати близько 12 тисяч зарплати. Щоправда, вакансій наразі є трохи більше 600. У Києві їхні середні зарплати ще більші – на рівні 14 тисяч.

У сфері нерухомості також платять чимало – близько 10 тисяч гривень.

Замикає трійку найоплачуваніших сфера будівництва і архітектури з трохи більше, ніж 8 тисячами гривень. І вакансій тут чимало – більше 3000.

Хто шукає роботу

Найбільша кількість резюме, розміщених на порталах з пошуку роботи, мало збігається з пропозицією ринку праці. Аж 202 232 резюме "висять" у розділі адміністрації і керівництва середньої ланки, тоді як вакансій тут – 4 076. Секретаріат і діловодство пропонують 196 172 резюме, і тільки 3 506 вакансій готові їх задовольнити. А лідер нашого топу — сфера продажів і закупівлі, пропонуючи 12 тисяч вакансій, може обирати серед 194 189 резюме. Бухгалтерія і аудит пропонують 146 915 резюме, тоді як вакансій – 2761.

Кого потребуватимуть у майбутньому

За прогнозами Міністерства економічного розвитку на 2015-2018 роки, подальший розвиток економіки призведе до зростання попиту на інженерів, професіоналів в галузі фізичних, математичних і технічних наук, а також фахівців у сфері інформації та телекомунікації та IT-сектора. Потрібні будуть працівники металургійної та машинобудівної сфер.

Експерти також називають найперспективнішими професіями на найближчий час IT-фахівців, веб-дизайнерів, розробників сайтів, інженерів, логістів, лікарів, біохіміків, екологів.

Читайте також:Як виростуть зарплати і пенсії українців: прогнози