Хроніка подій

2 травня 2014 року в Одесі мав відбутися матч "Металіст"-"Чорноморець". Прихильники обох клубів разом із проукраїнськими активістами планували пройти містом із маршем "За єдність України". Через кілька хвилин після початку руху колона учасників була атакована проросійськими активістами. Сторони розділив кордон міліціонерів, який жодним чином не зміг вплинути на конфліктуючі сторони. Паралельно у сторону Грецької площі рушила група представників "Антимайдану", що стало причиною розростання сутичок, в ході яких були використані і каміння, і палиці, і коктейлі "Молотова", і вогнепальна зброя.

За даними проукраїнських активістів, їх супротивникам допомагали правоохоронці під керівництвом заступника начальника ГУ МВС в Одеській області полковника Дмитра Фучеджі.

Згодом проукраїнські активісти рушили на Куликове поле, де було розбито наметове містечко їхніх опонентів. Антимайданівці зайняли будівлю Будинку профспілок і відстрілювалися. Сторони регулярно кидали одне одного каміння і коктейлі "Молотова", від чого будинок загорівся, що стало причиною загибелі більшості людей.

Загальна кількість загиблих в Одесі в результаті масових заворушень, за останніми даними, становить 48 осіб. Більше 200 людей були поранені.

Версія слідства

Слідство МВС практично одразу встановило, що масові заворушення в Одесі були організовані і навмисне сплановані. Через кілька днів правоохоронці затримали головних фігурантів екстремістських організацій, а також кілька співробітників міліції. Крім того, в той же час екс-начальник ГУ МВС України в Одеській області Дмитро Фучеджі був оголошений в розшук. У вересні президент України Петро Порошенко заявив, що у справі про події 2 травня в Одесі три людини вже притягнуто до відповідальності, а Фучеджі втік. Пізніше Генпрокуратура повідомила, що Фучеджі втік до Придністров'я. Наразі Фучеджі звинувачують у перевищенні влади - через події, пов'язані із звільненням з ізолятора тимчасового утримання великої групи осіб, затриманих за події 2 травня – та у службовій недбалості.

До слова, у Генеральній прокуратурі мають своє бачення минулорічних подій і представили основні напрямки, за якими розслідувалася трагедія 2 травня. За словами першого заступника генпрокурора Володимира Гузира, що розслідується неналежне виконання обов'язків працівниками органів внутрішніх справ, які не забезпечили належну охорону громадського порядку, наслідком якого стали масові безпорядки.

Також слідством встановлено, що учасниками масових заворушень були 22 особи, 11 з яких перебувають під вартою, інші - оголошені у розшук. Один із підозрюваних помер і провадження проти нього було закрите. Серед підозрюваних у масових заворушеннях є троє проукраїнських активістів, решта – прихильники так званого "Антимайдана".

Протягом року слідство змогло спростувати версію про використання у Будинку профспілок хлороформу. Слідство встановило, що причиною загибелі людей у будівлі була пожежа та її наслідки. Причина смерті ще однієї людини досі лишається нез’ясованою.

Чого не знає слідство

Попри публічну демонстрацію активної роботи, слідство досі не відповіло на значну кількість питань. Не зрозуміло, ані хто є організатором зіткнень. Невідомо, чому не спрацював міліцейський план протидії заворушенням "Хвиля", який існував у місцевих правоохоронців. Не ясно, чому пожежники не змогли вчасно дістатися до Будинку профспілок. Правоохоронці досі не змогли однозначно відповісти на питання, яке вже піднімалося в інформаційному просторі – чому міліціонери не затримували активістів Антимайдану, які скоювали на їхніх очах відверті правопорушення (відповідні факти зафіксовані на численних відеозаписах). Невідомо, хто саме дав наказ про звільнення затриманих антимайданівців. Також не дуже зрозуміло, чому з усіх правоохоронців винним роблять виключно Фучеджі (провина якого дійсно є значною).

Повільне і непрозоре слідство викликає питання не лише всередині країни, а й закордоном. Так, Сполучені Штати закликали українську владу прискорити розслідування. Прес-секретар Державного департаменту США Марі Харф також відзначила, що потрібно глибше подивитися на те, що відбувається по всій Україні. Пришвидшити процес розслідування закликали профільні українські органи і у Європейській комісії.

Читайте також: Як виникла "Одеська Хатинь": Міфи російської пропаганди про трагедію в Одесі