Але цукор в раціоні потрібно чимось замінити. Чи дійсно цукрозамінники можуть скласти гідну, а головне здорову альтернативу звичайному рафінаду – читайте далі.

Читайте також: Якими продуктами замінити солодке восени: смачні ідеї

Фруктоза

Донедавна саме фруктозу називали здоровим замінником цукру. Цей моносахарид абсолютно не вимагає для засвоєння інсуліну, а отже, підходить людям, що страждають на діабет. Маючи однакову калорійність з цукром, фруктоза солодша: тобто в чай потрібно класти не звичні дві ложки, а тільки одну.

Однак варто не забувати, що фруктоза може спричинити виникнення такого захворювання, як ожиріння. Цей простий вуглевод, прямуючи прямо до клітин, не проходить етапів розщеплення, і в підсумку трансформується в жир. До того ж, фруктоза негативно впливає на гормон ситості – лептин. Мозок просто не отримує сигнал про те, що ви вже ситі.

Фруктоза може спричинити ожиріння
Фруктоза може спричинити ожиріння

Висновок: здоровим людям фруктоза в чистому вигляді ні до чого. Її споживання може бути виправдане лише щодо діабетиків, спортсменів під час сильних навантажень і тих, хто страждає нестачею ваги.

Ксиліт і сорбіт

Ці натуральні замінники цукру не є вуглеводами, а відносяться до групи спиртів. Вони повільно проникають в клітини організму (на відміну від фруктози) і не провокують швидкий викид інсуліну. За калорійністю – вони не поступаються цукру. Слід дотримуватися добової норми в 30 грам, в іншому випадку можна спровокувати розлад шлунково-кишкового тракту.

Висновок: це безпечна альтернатива цукру, якщо вживати в фіксованому обсязі, підходять діабетикам.

Штучні підсолоджувачі

Аспартам, цикламат, ацесульфам, сахарин, сукралоза – найпопулярніші представники штучних підсолоджувачів. Спочатку солодкі таблетки і драже призначалися для хворих на діабет, але поборники здорового способу життя швидко зрозуміли їх головну перевагу – відсутність вуглеводі.

Проте синтетичні замінники цукру розпалюють апетит до солодкого. Експерименти в лабораторіях показали, що створений хімічним шляхом "цукор" погано виводиться з організму, порушує обмінні процеси і зовсім не захищає від діабету.

Сахарин та інші штучні підсолоджувачі – не дієтичні
Сахарин та інші штучні підсолоджувачі – не дієтичні

Висновок: аптечні підсолоджувачі з нульовою калорійністю не можна назвати дієтичним продуктом.

Мед

Майже на 80% мед складається з цукру, решта – вода і мікроелементи (не більше 1,6%). Добова норма меду – 2-3 столові ложки вдень. Але мед не може забезпечити організм всіма необхідними речовинами. Безконтрольне споживання меду, як і шоколаду, псує талію і зубну емаль.

Висновок: мед – цілком здорова альтернатива білому цукру, але ласувати цим калорійним продуктом потрібно помірно. Допускається споживання людьми з цукровим діабетом.

Мед в помірній кількості – це здорова альтернатива цукру в чистому вигляді
Мед в помірній кількості – це здорова альтернатива цукру в чистому вигляді

Стевія

Це унікальна рослина, яку ще називають медовою травою. Випускається у вигляді порошків, спресованих таблеток або сиропів. Його додають в випічку, йогурти, маринади, джеми. Стевія некалорійна і не шкодить зубній емалі.

До того ж медова трава пригнічує апетит і тягу до солодощів, сприяє виведенню токсинів.

Висновок: багато дієтологів вважають, що за стевією – майбутнє. Вона практично не має протипоказань і допускається в раціоні діабетиків і людей з надмірною вагою.