В Україні без тонометра не обходиться кожна третя людина, наші сусіди, поляки, мають ще гірші показники – понад 60 % населення.

Американці підрахували, що кожного року наслідки гіпертензії забирають з держбюджету 76 мільярдів доларів. Тим не менше лише третина пацієнтів навчилася втримувати свій тиск у здорових межах. А це миттєво тягне за собою сумні наслідки – у Штатах через ускладнення викликані високим тиском кожні дві хвилини помирає людина.

Лікарі зізнаються, показники смертності зростають й через незнання. Дуже часто високий тиск не має жодних симптомів, тому рекомендується хоча б раз на тиждень його перевіряти. Підвищення верхнього стовпчика на 20 пунктів, або нижнього на 10, подвоює ризик серцевого нападу або інсульту.

Рідко коли лікарі можуть визначити конкретну причину недуги, втім фактори ризику відомі: по-перше, вік. З роками артеріальні стінки втрачають свою еластичність. По-друге, стрес. Доведено, що він змушує артерії напружуватись, від чого погіршуються циркуляція крові.

Третій чинник, надмірне споживання солі. Натрій утримує рідину в організмі, від чого зростає об'єм крові і таким чином збільшує тиск на судини. Для тих, кому важко відмовитись від солених страв, данські науковці знайшли приємне рішення – збільшити споживання калію.

Брак макроелементу має такий же згубний вплив на кров»яний тиск, як і надмірна кількість солі, тобто натрію. Ці дані підтвердили й Техаські колеги. Серед 3 тисяч пацієнтів, яких вони оглянули, похвалитись добрим артеріальним тиском могли ті, що мали достатню концентрацію калію в організмі.

Четверте застереження від лікарів – зайва вага і надмірне споживання алкоголю. При чому з віком на ці пункти потрібно звернути особливу увагу. Погіршить ці фактори ще й малорухливий спосіб життя.
І наостанок, жирна, смажена їжа. Про неї потрібно забути.

Оптимальну дієту для пацієнтів з високим тиском вивели Фінські вчені: це риба, сезонні овочі, ягоди, горіхи та бобові. В останніх найбільша кількість магнію, який розслабляє кровоносні судини та тримає в тонусі серцеві м'язи.