У цьому році, у березні, виповнилося 115 років із дня народження видатного українського оперного співака Івана Козловського. На честь цієї дати буде представлено фотовиставку "Невідомий Козловський".

У концерті 17 вересня, який пройде у форматі своєрідної співочої біографії Івана Козловського, братимуть участь провідні українські митці: народні артисти України Олександр Кравченко та Роман Гриньків, заслужені артисти України Володимир Опенько та Ольга Войченко, лауреати міжнародних конкурсів Ольга Фомічова, Алла Родіна, Назар Павленко, Армен Костандян, тріо "Козачка", дитячі колективи та багато інших співаків і музикантів. Ведуча концерту – заслужена артиста України Оксана Антонюк.

Також під час відкриття буде працювати фотовиставка невідомих світлин з родинного архіву Івана Козловського, екскурсія якою пройде у супроводі записів творів у виконанні видатного тенора сучасності – Івана Козловського.

Зустрічати гостей будуть учні школи з рідного села І.С. Козловського – Мар'янівка. Школу у селі Мар’янівка співак побудував свого часу на власні кошти.

На відкриття також запрошені: Михеїл Уклеба – Посол Грузії в Україні, Зураб Топурія – аташе з питань культури посольства Грузії, Красімір Неделчев Мінчев – Посол Республіки Болгарія, Богдан Струтинський – худ. керівник Національної оперети України, Ростислав Карандєєв – заступник міністра культури України, Мирослав Скорик – Герой України, н. а. України, Іван Драч – поет, Олександр Злотник – композитор, н. а. України, Олексій Кужельний – н. а. України, Ігор Курилів - президент Фонду "Мар'янівська пастораль", родина І. Козловського (Муравицькі) та інші.

Колишня Вітальня ім. І. С. Козловського, а нині Мистецько-концертний центр імені Івана Козловського у 2013 році було приєднано до Національної оперети України. З того часу на цій творчій платформі змогли реалізувати свої проекти артисти різних напрямів: від класичної опери до джазового року, від молодіжної поезії до дитячих камерних вистав.

Створення своєрідного "майданчика-дому" – одна з базових цілей існування центру взагалі. Адже Іван Семенович Козловський був дуже гостинною людиною – любив творчу тусовку та обов’язково пригощав друзів, влаштовував чаювання.

Атмосфера у центрі радикально відрізняється від концертної зали – тут глядач може зблизька роздивитися все, що відбувається. Тут салонна атмосфера, дуже камерна сцена і домашня обстановка. І зараз у Києві такого формату фактично немає, цей центр – єдиний приклад.

До нового сезону в залі ім. І.Козловського відбулися значні позитивні технічні зміни, які дозволяють виконавцям та режисерам реалізувати свої найсміливіші творчі задуми: не тільки класично-академічні, але й сучасні інноваційні проекти.

Читайте також: 10 концертів осені, які зроблять її неймовірною