Українське застілля важко собі уявити без алкоголю. Але не в сучасному розумінні. Адже раніше "міцними" напоями вважали ті, що мали в собі тільки 5-10° та й вживали їх маленькими чарками.

Портал "Всвіті" зібрав напої, які полюбляли наші предки і які дивують своїми назвами та способами виробництва.

Медові напої

Мед був улюбленим напоєм ще з часів Київської русі. З бджолиного меду виготовляли медовуху. Спочатку готували медову ситу, заправляли її запареними шишками хмелю та залишали на кілька днів у теплі.

Залежно від часу витримки напій був слабшим або міцнішим. Готовий мед наливали у бочки, які зберігались у спеціальних льохах – так званих медушах. Мед вживали холодним.

Популярним напоєм був і муселець – це медова наливка. До провареного з водою меду додавали ягоди з наливки. Щоб напій став хмільним, йому давали настоятись близько десяти днів.

Пиво

Пиво – другий за популярністю алкогольний напій. Виявляється, у давнину його варили без хмелю. Вже згодом його прирівняли до алкоголю, коли до ячменю або проса почали додавати хміль та солод.

Кажуть, що пиво дуже любили козаки. Але пили вони його, аби зігрітись. Так, під час зимових походів, вони тричі на день вживали гарячу юшку з пива.

Настоянки та наливки

Тільки у XV столітті в Україну приходить горілка, або як її називали "гаряче вино". Саме з появою цього напою пов'язана поява настойок та наливок, які дивували своїми кольорами та витонченими смаками.

Веренуха – цей напій готували із узвару сушених слив та груш. Цей узвар настоювали ніч, проціджували, додавали до нього червоний перець, м’яту, материнку та чебрець. Потім додавали мед та парили у печі. Саме цей напій довгий час заміняв на столах горілку, яку вживали не дуже часто.

Спотикач – своєрідний напій, який було потрібно збовтувати. Для його приготування змішували корицю, мускатний горіх, гвоздику, шафран та ваніль. Він настоювався два тижні, але потрібно було постійно збовтувати. Потім настоянку варили із цукром і подавали до столу охолодженою.

Оригінальні назви напоїв:

Старка – горілка, яка вважалася лікувальною. Її настоювали на дубовій корі, чебрецю чи деревію.

Паленка – це напій на ягодах та прянощах, який дуже довго настоювався. Сьогодні це слово має зовсім інше значення, часто так називають недоброякісний алкоголь домашнього виробництва.

Полинівка – міцна горілка, яку настоювали на цілющих травах, а також суницях чи сливах.

Мокруха – напій, який на смак нагадував хороший лікер. Готували його із вишневого соку та зберігали у затінку.

Травняк – напій, який настоювали рівно пів року. Ягоди горобини, полин, соснові шишки, любисток, ревінь та ялівець заливали горілкою та залишила настоюватись.

Читайте також: Подорожчання алкоголю і попит: питимуть чи ні