"Ми проведемо з'їзд шахтарів, їх почує вся Україна і керівництво нашої держави. Я хочу сказати від імені шахтарів: жодної шахти ви не закриєте", — з такими словами на засіданні президії Профспілки працівників вугільної промисловості України (ППВП) 2 квітня звернувся до присутнього міністра енергетики та вугільної промисловості Володимира Демчишина глава ППВП Віктор Турманов.

Він також повідомив, що на цей з'їзд профспілки запросять керівників держави: Президента України Петра Порошенка, прем'єр-міністра Арсенія Яценюка та голову Верховної Ради Володимира Гройсмана.

Профспілковий лідер зазначає: "Нехай вони скажуть, чому одна людина, хай він навіть міністр, взяв собі і вирішив, що у вугільної галузі заберуть держпідтримку, яка існувала 23 роки". Турманов нагадав про коаліційну угоду, в якій передбачені плани вийти на бездотаційне існування вугільної галузі України тільки до 2020-2021 років.

І це мені підтвердили під час зустрічі як спікер парламенту Гройсман, так і прем'єр-міністр Яценюк. А у нас вийшло, що вже 2015-го року шахтарів повністю позбавили всієї держпідтримки,
— зазначив голова ППВП.

Активно критикували політику, що проводиться міністром Демчишином, запрошені на президію ППВП лідери іншої шахтарської профспілки України — Незалежної профспілки гірників України (НПГУ). Голова обласного об'єднання НПГУ Західного Донбасу Віктор Грек у своєму виступі сказав: "Міністр не знає, як відповісти на наші запитання, не володіє ситуацією, не здатний вирішувати питання, так що вистачить вести пусті розмови з цією людиною — дайте йому аркуш паперу, хай пише заяву про звільнення".

Оскільки конструктивного діалогу з Володимиром Демчишином не вийшло, Незалежна профспілка гірників України та Профспілка працівників вугільної промисловості України планують незабаром провести Всеукраїнський з'їзд шахтарів, для підтримки якого в столиці прибуде близько 10 000 шахтарів. Попередня, але ще не затверджена дата з'їзду, — 15-16 квітня, вже створено організаційний комітет з його підготовки.

Профспілкові лідери гірників також зійшлися на думці, що сьогодні "за мішурою політичного протистояння і так званого "реформування", ЗМІ забули про людину праці, руками якої видобувається вугілля, виробляється електроенергія, плавиться сталь".

Сьогодні ми знову чуємо від міністра, як в грудні і січні, що його цікавить одне питання: скільки шахт треба закрити. Не дадуть шахтарі закрити жодної шахти, принципово не будемо давати згоди,
— заявив Віктор Турманов.

Він додав, що "це головна вимога шахтарів, чітко озвучена на останніх акціях протесту".

За результатами президії ППВП прийнято рішення домагатися від Верховної Ради України внесення змін до бюджету на 2015 рік, які б повернули держпідтримку вугільної галузі, як це передбачено в коаліційній угоді, від Міністерства енергетики та вугільної промисловості — погашення в повному обсязі заборгованості по зарплаті і своєчасних розрахунків з шахтарями за вугілля, яке видобувається. Шахтарі також вимагають встановлення ціни на видобуте вугілля у розмірі 1500 гривень за тонну. Така ціна дозволила б галузі вижити без держдотацій.