До вашої уваги — 24 вдалих бізнес-ідеї, започатковані в Україні.

Petcube

Один з найвідоміших українських стартапів за останні роки, визнаний найкращим стартапом Європи 2014 року. Petcube спеціалізується на виробленні пристроїв для власників домашніх тварин. Перший продукт компанії — це пристрій, що дозволяє через мобільний додаток дистанційно стежити, розмовляти і грати у лазерні ігри із домашнім улюбленцем.

Сlickky

Найбільша незалежна мобільна маркетингова платформа в Східній Європі, основним напрямком роботи якої є залучення нових користувачів і монетизація мобільних додатків. Компанія заснована в 2010 році одеситом Вадимом Роговським.

До 2017 року Сlickky планує вийти на річний обіг у 50 мільйонів доларів. Клієнтом стартапу є відомий інтернет-маркет Alibaba. Послугами компанії користуються клієнти в Європі, Ізраїлі, Індії, Китаї та США.

Augmented Pixels

Український проект Augmented Pixels, що розвиває технології доповненої реальності, успішно працює на зарубіжному ринку. Серед його клієнтів — Samsung, Qualcomm, а нещодавно стартап зробив додаток для National Geographic. Інвесторами проекту стали каліфорнійські фонди та інвестори The Hive і Steltec Capital.

Branto

Український стартап Branto – це "розумний будинок" майбутнього, інтелектом і руками якого є робот віддаленого присутності. Пристрій у формі кулі створено в стильному дизайні, який здатний віддалено контролювати систему "розумного будинку".

Він оснащений камерою з кутом огляду 360 грудусів, мікрофоном і динаміком, так що ви зможете бачити і чути все, що відбувається в кімнаті. Також Branto забезпечує безпеку в будинку, повідомляючи вам про підозрілі рухи або звуки. Управляти пристроєм можна за допомогою смартфона, програмне забезпечення до нього доступне як для iOS, так і для Android платформ.

Дніпропетровські розробники Макс Метц і Микола Богун мріють, що їх стартап покладе початок ери домашніх роботів.

Ajax Systems

Аякс Systems — теж спрямований на безпеку будинку. Однак, у повній мірі пропонує повноцінну "розумну" систему безпеки та датчиків для дому. Компанія пропонує бездротові віконні і дверні датчики відкриття та датчики руху. Вона була заснована в 2011 році і базується в Києві.

Нещодавно проект залучив кошти від українського фонду SMRK. Загальна сума не розкривається, але перший транш склав близько 1 мільйона доларів.

Settle

23-річний українець Стас Матвієнко розробив платіжний інструмент для закладів. Новий додаток Settle дозволить зробити замовлення в закладі та розрахуватися за нього за допомогою смартфона.

Тепер не потрібно кликати офіціанта, щоб продиктувати йому ваші побажання, а потім чекати, поки винесуть рахунок або решту. Оплату, навіть з урахуванням чайових, можна буде здійснити онлайн. Інвестори вже вклали у розвиток додатку 1,3 мільйона доларів.

Kwambio

Проект Kwambio Володимира Усова вже отримав широку популярність та 650 тисяч доларів на розвиток. Це онлайн-платформа, на яку дизайнери можуть завантажувати свої 3D-проекти, а користувачі міняти їх зовнішній вигляд на свій смак і роздруковувати на своїх пристроях.

Для друку власнику принтера не потрібно встановлювати додатковий софт, бо всі дії відбуваються в браузері або додатку. А нещодавно Kwambio презентував свій власний 3D принтер.

GitLab 9

Проект GitLab почав своє існування у 2011 році. Харків'янин Дмитро Запорожець та його команда розробили платформу, що призначена для зберігання вихідного коду проектів у "хмарі".

Обґрунтованість розробки очевидна: кожен раз, коли розробники вносять зміни у код проектів, ці зміни відображаються іншим учасникам. Особливо це важливо у великих компаніях, де кожен проект розвивається зусиллями великої кількості розробників.

Сьогодні, проектом Дмитра Запорожця користуються сотні тисяч компаній, у тому числі IBM, CERN, NASA. Свою частку інвестицій у проект доклав голлівудський актор Ештон Катчер.

Preply

Український сервіс з пошуку локальних і онлайн репетиторів. Preply вже залучив 120 тисяч доларів. Він допомагає в кілька кліків знайти відповідного викладача або розмістити заявку про пошук фахівця з іноземних мов для хобі, шкільної програми і навіть бізнесу.

Перевага платформи – можливість вибрати репетитора не тільки з місцевих педагогів, але й онлайн-репетиторів з інших країн. Зараз інтернет-освіта – один з головних трендів на світовому ринку стартапів.

Coursmos

Coursmos — ще один освітній стартап був заснований у 2013 році Романом Кісточкою і Павлом Дмитрієвим. Цей стартап розробляє і пропонує платформу для невеликих онлайн-курсів.

Один відеоурок триває не більше трьох хвилин, а в курс може входити до семи лекцій. Відеоуроки можуть записувати і розміщувати на порталі самі користувачі. Більшість курсів безкоштовні.

У 2015 році компанія отримали 600 тисяч доларів на розвиток. На сьогодні, Coursmos має більш 900 000 студентів, а кількість викладачів становить більше 7 тисяч, що робить його найбільшою у світі платформою за кількістю та асортиментом онлайн-курсів.

ІВlazr

iBlazr — успішний продукт компанії Concepter. Це світлодіодний спалах для телефонів і планшетів. LED-спалах iBlazr повністю синхронізований з iPhone, iPad і Android. Попри малий розмір, він забезпечує стандартне освітлення, як у професійних спалахів.

З минулого року український спалах продається в офіційному магазині Apple. Крім того, iblazr можна купити в інших популярних магазинах, серед яких Amazon. Нещодавно компанія презентувала оновлену версію спалаху iBlazr2

Luciding

Luciding — пристрій, який нібито дозволяє управляти сновидіннями. Автор концепту і головний розробник пристрою Микита Ант стверджує, що, надівши прилад на голову на ніч, людина зможе контролювати свій сон і управляти його змістом. Крім цього, можна постаратися "запрограмувати" сон, який присниться вам у найближчу ніч.

Luciding — продукт для тих, хто хоче отримати результат і нові відчуття. Зараз розробники працюють над удосконаленням свого пристрою.

QROK

Український стартап став партнером Google в розвитку навігації у приміщеннях, де неможливий прийом сигналів супутників GPS. Зокрема в тунелях, всередині будівель, бізнес-центрів, паркінгів і торгових центрів. Для навігації в додатках QROK використовуються датчики, які встановлюються в приміщенні.

Traqli

Спільний українсько-американський стартап Newzmate дозволить читачам залишатися постійно в курсі подій, навіть якщо події змінюються з величезною швидкістю.

Технічно, Traqli — це кнопка, яку інтернет-видання можуть додати до статті. Користувачі клікають на цю кнопку і автоматично підписуються на всі оновлення по цій темі.

У Newzmate кажуть, що Traqli дозволить виданням більш глибоко залучати аудиторію у свій контент, даючи читачам можливість бути в курсі всіх важливих оновлень.

Skidka.ua

Skidka.ua об’єднує в одному місці знижки з найбільших магазинів. Його засновниками є подружжя Тен. Їх бізнес-успіхи пов'язують з тим, що спочатку вони не стали "класти яйця в один кошик" і паралельно з гуртовою торгівлею почали розвивати інтернет-роздріб, а основну частину прибутку направляли на розвиток проекту.

Суть концепції Skidka.ua полягає в поєднанні на одній платформі великої кількості "онлайн" і "оффлайн" пропозицій зі знижками.

Пропозиції товарів і послуг підкріплюються програмою лояльності — віртуальною дисконтною карткою на базі мобільного додатку. На розвиток проекту у 2015 році подружня пара отримала 250 тисяч доларів від польських інвесторів.

Казначей

Український стартап "Казначей", що започаткували шість одеситів, торік залучив 200 тисяч доларів. Інвесторами проекту виступив бізнес-інкубатор WannaBiz.

"Казначей" — це платформа для сайтів і мобільних додатків, за допомогою якої покупці можуть оплатити товари або послуги в інтернеті у будь-який спосіб — банківські картки, електронні гроші, через термінали самообслуговування або в кредит, а продавець одержує гроші на рахунок кошти у зручному для себе вигляді.

Залучені інвестиції дозволили хлопцям підготуватися до запуску в Казахстані. Через політичну ситуацію, команда вирішила відкласти запуск в Росії до кращих часів.

DelFast

Це проект з доставки товарів на електровелосипедах для інтернет-магазинів і приватних осіб реалізували київський підприємець Данило Тонкопій і засновник журналу The Best Сергій Денисенко.

Його основна ідея в тому, щоб доставляти до адресата вантажі вагою до 7 кг не довше, ніж за 1 годину. Вартість однієї доставки складає 40 грн. Стандартна вартість та стислі терміни доставки — основна конкурентна перевага DelFast.

Російський інвестиційний фонд Imperious Group вже вклав у проект 250 тисяч доларів.

Wishround

Стартап Wishround — український стартап, що дозволяє колективно оплачувати подарунки в інтернеті. За допомогою сервісу користувач може вибрати в інтернет-магазині подарунок і розповісти про нього друзям у соцмережах, щоб вони могли скинутися на нього грошима.

У свою чергу, інтернет-магазини зможуть додати на свій сайт кнопку "Хочу в подарунок". Сервіс працює безпосередньо з онлайн-постачальниками, зібрані на сервісі кошти можна витратити тільки у партнерів Wishround.

Coppertino

Стартап українських розробників Coppertino став відомим після того, коли їх популярний VOX плеєр для комп'ютерів Apple довгий час очолював топи завантажень в Mac App Store, а тепер у цієї програми народився «молодший братик» для Iphone.

CourseYard

CourseYard — ще один освітній проект для учнів та вчителів в електронному форматі навчання, орієнтований на навчальні заклади, бібліотеки і видавців.

Забезпечує інтерактивну взаємодію і передбачає навчальні ігри, віртуальні експерименти, навчання співпраці і багато іншого.

Може включати PDF, EPUB і інші формати, як основний матеріал для створення курсів. CourseYard — це створення, планування та моніторинг процесу навчання.

Zakaz

Zakaz являє собою сервіс, за допомогою якого можна оформити доставку продуктів та інших товарів з супермаркетів Києва, а також готових страв з кафе і ресторанів міста.

На сьогоднішній день Zakaz. UA співпрацює з більшістю великих супермаркетів Києва. Оформити замовлення можна на сайті.

Даний проект стартував в Інтернеті в 2010 році. Через рік переміг в українському конкурсі "Стартап року". У планах компанії — вихід на ринок інших міст України, а також і на закордонні ринки.

Eatsmart.ua

Український стартап Eatsmart.ua Сергія Лисюка та Романа Мулявки по створенню сервісу бронювання столиків у ресторанах запрацював влітку минулого року.

До нього одразу підключили десяток закладів громадського харчування і створили мобільні додатки для Android і iOS. За 2015 компанія двох друзів вже привернула 110 тисяч доларів від інвесторів.

Автори вирішили, що гроші підуть на рекламу і збільшення співробітників проекту. Планується, що з вересня 2015 року сервіс стане платним для ресторанів, однак, тарифи поки що не відомі.

YouScan

YouScan – провідна система на ринку СНД система для професійного моніторингу соціальних медіа. YouScan відстежує згадки брендів, продуктів, конкурентів у блогах, форумах, соціальних мережах "ВКонтакте", Twitter і навіть в YouTube, допомагаючи бути в курсі скарг і побажань, швидко реагувати і підвищувати якість роботи.

У листопаді 2009 року YouScan переміг у конкурсі, в якому взяло участь 70 стартапів. Сума інвестицій не оприлюднювалася. Крім того, YouScan був учасником програми підтримки стартапів Microsoft BizSpark.

У 2012 році YouScan став переможцем конкурсу SaaS-стартапів на конференції у Росії, а також увійшов до трійки найкращих стартапів, що розробляються в Україні.

Poptop.fm

Український сервіс для замовлення артистів і фотографів. Poptop.fm, заснований Євгеном Шестоповалом, працює на українському ринку з 2013 року і щомісяця генерує близько 250 запитів на виступ артистів.

Зараз команда проекту працює над запуском проекту на британському ринку. Євген бачить великі перспективи в британському ринку так як більшість конкурентів працюють за схемою call-центру, а Poptop.fm надає платформу, де замовник і виконавець зв'язуються безпосередньо.

До Дня Незалежності сайт "24" підготував для вас 24 матеріали про Україну. Дізнавайтеся щодня цікаве про рідну країну!

Читайте також: 24 українські "бренди": те, що зробило обличчя України у світі