Як почуває себе Надя?

За прикладом лідера партії "Батьківщина" Юлії Тимошенко 60 днів тому Надія Савченко, яка є фактично полонянкою Володимира Путіна, відмовилася від їжі у знак протесту її насильного утримання в Росії.

Зауважимо, сама Тимошенко голодувала всього 18 днів.

Вже ніхто не зможе сприймати цю Верховну Раду як легітимну і демократично обрану. Саме тому я вважаю можливим на 18-му дні припинити голодування,
— пояснила припинення голодування Тимошенко.

За 60 днів голодування української льотчиці була не одна спроба витягнути Надію з лещат Путіна, як з боку української влади, так і міжнародних організацій. Однак Савченко досі перебуває у полоні. Українська героїня сильно втрапила у вазі, стан її здоров’я різко погіршився.

Її сестра Віра повідомила, що результати аналізів Надії невтішні, змінюється формула крові, їй капають амінокислоти. Але дух її, як завжди, бойовий.

Футболка для Савченко від активістів з побажаннями, написаними на Майдані

Станом на кінець січня Надія втратила 18 кг і важила 57.

Більше того вже у лютому скоріш за все до української льотчиці більше нікого не пустять.

Що загрожує життю Савченко

Медики кажуть, що здорова людина може обходитися без їжі до двох місяців, але повинна обов'язково пити. Проте час, який людина може не їсти, залежить від її персональних характеристик: ваги, стану здоров'я, клімату і сили волі, якого нашій героїні не позичати.

Я була на двох війнах і готова померти в ім'я справедливості. Ваш прем'єр Медведєв сказав, що якщо відрубають систему SWIFT, то Росія готова на всякі заходи. Я теж готова на всякі заходи. Я тримаю себе силою волі. Я піду до кінця,
заявила Савченко.

Про те, що людина може дуже довго обходитися без їжі, свідчить випадок "голодного страйку", зареєстрованого у 1920 році в ірландському місті Корку.

Тоді 11 ірландських патріотів на чолі з мером міста Корка лордом Теренцій Мак-Суіні відмовилися від їжу на знак протесту проти британського панування.

Перший в'язень помер на 74-й день, другий – на 88-й день, але решта дев'ять людей на 94-й день припинили голодування, поступово поправилися і залишилися живі.

Надія не сама!

Попри те, що Савченко утримують насильно у чужій країні, вона не сама. Українську льотчицю активно підтримують українці, світова спільнота, є й свідомі росіяни, які вимагають звільнити українську полонянку.

Є й такі, хто голодує разом з українкою. Зокрема, депутат Європейського парламенту від Литви Пятрас Ауштрявічюс оголосив голодування на знак протесту проти незаконного ув'язнення в Росії Надії Савченко.

Раніше громадська активістка Віра Лаврьошина, яку затримали у Москві 26 січня під час акції на підтримку політв'язня Надії Савченко на Луб'янці і яка отримала 10 діб арешту, оголосила голодування в підтримку української льотчиці.

Крім того, постійно відбуваються акції на підтримку льотчиці, як в Україні, та і за кордоном.

Акція на підтримку Савченко в Італії

Російські сміливці, знаючи, що їх затримують, також виходять з вимогою звільти Надію.

Москва

Чи є шанси на волю?

Разом з тим світова спільнота розводить руки у своїй безпорадності. жодні заклики і погрози на Путіна поки що не діють.

26 січня у Страсбурзі відкрилася зимова сесія Парламентської асамблеї Ради Європи. Відкрилася вона під знаком Надії, надії звільнити незаконно ув'язнену у Росії українську льотчицю.

В історії Ради Європи створено прецедент: вперше одна з країн-членів, а саме Росія, насильно утримує у себе делегата іншої країни. За резолюцією ПАРЄ Росія мала впродовж 24 годин звільнити льотчицю Надію Савченко, а разом з нею й інших українських політв’язнів.

Однак Кремль проігнорував цю вимогу, навіть попри позбавлення права голосу у ПАРЄ. Тож російська делегація під сміх колег з інших країн покинули зал, але Надія так і залишилася у полоні.

Говорили про Савченко і під час Мюнхенської конференції, яка пройшла на вихідних. Але й тут усе безрезультатно...

Адвокат Марк Фейгін повідомив, що доля Савченко вкотре буде вирішуватися цієї середи.

Професор університету Rutgers Олександр Мотиль переконаний, що Президент Росії Володимир Путін утримує українську льотчицю Надію Савченко через те, що вона жінка, а він веде сексистську політику.

Чому Путін навісив помилкове звинувачення у сприянні вбивству двох російських журналістів на Савченко, а не на одного з понад тисячі українських військовополонених? Напрошується відповідь - частковий? — повний? — Тому, що Савченко — жінка,
— переконаний він.

Так чи інакше, Путін особисто вирішуватиме долю української героїні, оскільки питання стало не просто розмінною монетою, але справою принципу.