Люди вимушені пікетувати Верховну Раду, аби не дати провести закон, який позбавив би їх єдиної пільги, яка залишилась в аграрному секторі — спецрежиму ПДВ. За словами народних депутатів, цю норму намагались провести ледь не таємно.

"В коаліційній угоді передбачається, що спецрежим ПДВ для аграріїв діятиме до 2018 року. А ми бачимо, що без жодного обговорення в профільних комітетах, просто приховавши норму в закон, який передбачає запровадження електронного адміністрування ПДВ не в тестовому, а в постійному режимі, сьогодні хотіли позбавити аграріїв пільг. Депутати міжфракційної аграрної групи не будуть за це голосувати в жодному разі. Сьогодні нам вдалася завдяки людям, які були тут, під Радою, не дати внести цей законопроект в порядок денний. Однак гарантії, що це не будуть намагатись "пропихнути" ще раз на цьому чи наступному тижні немає", — розповів керівник Аграрної міжфракційної групи, народний депутат України Леонід Козаченко.

Аграрна партія України направила звернення до вищого керівництва держави, в якому наголошує на шкідливості і недопустимості таких рішень. За словами лідера аграріїв Віталія Скоцика, сьогоднішня акція лише попереджувальна — аграрії будуть усіма доступними, законними методами відстояти свої права.

"Ми можемо вивести на вулиці Києва і 25 тисяч осіб. І це та сила, яка сьогодні дає аграрним депутатам, які присутні в Раді, можливість вийти на трибуни і показати, що вони дійсно відстоюють інтереси села. Ми не хочемо вдаватись до радикальних рішень, ми конструктивні люди, але якщо влада намагатиметься без жодних обговорень приймати рішення, які шкодять галузі – у нас не буде вибору. Ми можемо вдатись до прикладу поляків та німців, які в критичні часи виводили техніку на вулиці", — запевнив голова Аграрної партії України Віталій Скоцик.

За словами аграріїв, в умовах нинішньої кризи змінювати оподаткування неможна, адже в сільгоспвиробників просто не буде ресурсу, щоб засіяти поля.

"У нас немає зараз прибутків і ми похоронимо галузь . Це просто вимиє у нас обігові кошти. У нас є сезонність, є піки, коли ми продаємо обсяги і з них ми будемо вимушені віддати одразу 20%, а коли нам будуть потрібні кошти на закупівлю насіння чи пального, де ми їх візьмемо? У нас міндобрива подорожчали втричі, а ціни на пшеницю так не виросли. Кредити в банках під 35%, такої рентабельності ні в кого немає та й цих позик практично ніхто не дає. З початку року ми уже втратили фіксований сільськогосподарський податок і сплата за землю виросла в 21 раз", — каже генеральний директор ТОВ "Науково-виробничої агрофірми "Перлина Поділля" Сергій Іващук.

За прогнозами експертів, прямі збитки агросектору від скасування спецрежиму ПДВ складуть 19 млрд. грн. Падіння АПК уже в 2016 році буде не менше 20 %. Виробники просто зупинять потужності. Роботу можуть втратити біля 100 тисяч українців.

"Непряма державна підтримка у нас і так була мінімальна, це менше 30 євро на гектар, тоді як в Європі, сільське господарство отримує 300-500 євро державних дотацій. Зараз влада намагається забрати і це, залатати дірки в бюджеті, а хтось рахував, як це відобразиться на економіці? Якщо виробництво почне падати, що буде з курсом? На що розраховує влада? На кредити, які проїдають? А чим їх віддавати, якщо економіка зупиниться?" — задається питанням заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради Денис Марчук.

Нагадаємо, АПК разом з переробкою складає 27% ВВП. В минулому році галузь дала 17 млрд. доларів прямих валютних надходжень. Падіння галузі на 20% означатиме неминучу девальвацію гривні та подальшу інфляцію.