Про це заявив на 5-му з'їзді Аграрної партії лідер АПУ Віталій Скоцик.

"Ми не бачимо, де уряд визначає точку, де падіння економіки зупиниться. Імовірність дефолту оцінюється в 96%, девальвація склала 320%, а за рахунок емісії рефінансували банки — 41 з них незабаром закрився — в той час як для реального сектора кредити стали практично недоступні. Навесні ми просили 60 мільярдів довгострокових кредитів від державних банків на АПК", — вважає Віталій Скоцик.

Лідер Аграрної партії вважає, що аграрії повинні відстояти свої права, домогтися умов для розвитку галузі, яка за багатьма позиціями виводить Україну на перші місця на світових ринках і приносить мільярди валютних надходжень до державного бюджету.

"Замість стимулів для галузі Кабмін йде на вимивання коштів. 20 мільярдів гривень забрати у галузі, яка працює, щоб залатати дірки в бюджеті? Враження, що іноземні фахівці в уряді прапор своїх професійних інтересів несуть вище інтересів країни. За рахунок того, що вами зароблено протягом 15 років, уряд хоче вирішити проблеми економіки", — вважає Віталій Скоцик.

Він підкреслив, що аграрна галузь вперше за 12 років продемонструвала падіння 9%.

На думку Віталія Скоцика, навіть при такій динаміці АПК за підсумками 2015 року складе 31-33% ВВП (сам показник в 2015 скоротиться вдвічі). При сприятливих умовах зростання агросектору може привести до подвоєння ВВП України за два роки, впевнений лідер АПУ. Таким чином, агросектор може стати локомотивом відновлення економіки в цілому, і цю формулу варто прийняти на рівні економічної політики. "Слід, як у новому курсі Рузвельта, визнати конкурентної галуззю аграрний бізнес і створювати тут робочі місця", — вважає Віталій Скоцик. Прозорі зрозумілі правила потрібні і для залучення іноземних інвестицій.

Таку позицію підтримують як керівники регіональних партійних організацій, так і представники галузі.

"Середньому та великому бізнесу державна підтримка не потрібна — потрібна стабільність і доступність фінансових кредитних ресурсів. Підтримка потрібна дрібним виробникам сільгосппродукції", — вважає голова Хмельницької обласної організації партії Сергій Іващук.

Учасник з'їзду — президент Українського клубу аграрного бізнесу Алекс Ліссітса наголосив, що цілі аграрної політики України чітко не визначені; оподаткування аграріїв переглядалося 16 разів, і такі спроби знову робляться. "Нам потрібно представництво не лише в місцевих радах, а й у Верховній Раді. Потрібно об'єднуватися навколо однієї партії — такою партією є Аграрна партія, і ми готові всебічно підтримати її", — заявив глава галузевої організації.

Заступник глави комітету Верховної Ради з АПК Олександр Бакуменко закликав активніше працювати над тим, щоб зупинити спробу уряду скасувати спеціальний режим ПДВ для аграріїв. Він підкреслив, що в кризові періоди правильним було б проводити дерегуляцію і знижувати податки, а не підвищувати податковий тиск.

Виступаючи на з'їзді, Віталій Скоцик повідомив, що Аграрна партія змогла консолідувати громадські організації та галузеві асоціації, ідеологічно близькі партії, щоб сформувати політичне представництво на місцях.

"Сьогодні аграрії на своїх плечах тримають українську армію, утримують інфраструктуру, вирішують 90% соціальних проблем на селі, платять податки, і не мають представників у владі. Україні потрібні прагматики, демократична сила, яка реалізовуватиме очікування людей після двох революцій. Всі політичні партії, всі асоціації аграрні, як ми і обіцяли, ми об'єднали і сьогодні ви їх побачите. Така політична сила з'явилася", — констатував Віталій Скоцик.

"Наші цінності — це земля і ті, хто на ній працює. Це та платформа, на якій ми можемо об'єднати країну. Сила, яку ми створюємо, об'єднуючись, — це не галузеве рух. Ми партія українського народу", — заявив Віталій Скоцик.

Він повідомив, що, крім відновлення партійної структури по всій Україні, партія створила страйковий комітет, який готовий вийти на загальнонаціональний страйк, якщо будуть прийматися економічні рішення всупереч інтересам розвитку галузі.