На думку директора Агенства моделювання ситуації Віталія Бали, вугільна промисловість Україна зараз переживає не найкращі часи, оскільки більше половини шахт в Донецькій та Луганській областях опинились на "окупованій території". Крім того, ті шахтарі, які вимагають виплатити зарплати, повинні пам’ятати, що вугільна промисловість завжди була дотаційна, особливо на Донбасі.

Читайте також: Хто стоїть за протестами шахтарів? Думки експертів

"Треба пам’ятати, що особливо той же пан Ахметов, є монополістом в цій галузі. І всі дії, які зараз відбуваються, мені нагадують, бажання, щоб залишитись в статус-кво, щоб він далі залишався монополістом. Всі розмови про деолігархізації, на мою думку, все таки починаються з демонополізації, бо без демонополізації з олігархами боротися просто смішно. І його завдання такими діями, змусити звернутися до нього, щоб він уладив цей конфлікт. Я цього не виключаю", — вважає експерт.

На його думку, агресивні дії мітингувальників говорять про те, що ці акції були технологічно підготовлено. Ця ситуація є викликом для влади. І влада повинна жорстко відреагувати на тих людей, які стоять за лаштунками цих мітингів.

Влада має жорстко відреагувати, в першу чергу почати з пана Ахметова і ближнього кола, яке відповідає за цю сферу. А друге, Кабмін повинен почати публічно пояснювати не тільки шахтарям, але і громадянам України, що насправді відбувається в цій галузі і пояснити доступною мовою, чому шахти потрібно чи непотрібно закривати, — вважає експерт.

Нагадаємо, у рамках кримінального провадження щодо протестів шахтарів у Києві СБУ вже проводить допити, обшуки та затримання.