Про це генерал військово-повітряних сил США заявив в інтерв’ю німецькому виданню Welt am Sonntag, оприлюдненому в неділю, 17 серпня.

Головнокомандувач Об'єднаними збройними силами НАТО в Європі Філіп Брідлав убачає небезпеку повторення сценарію дестабілізації з боку Москви за моделлю України в інших країнах Східної Європи.

Брідлав наголосив, що на прикладі України Росія демонструє "новий тип ведення війни". Тому найголовніше, за його словами, щоб країни НАТО "були готові до нових "зелених чоловічків".

Озброєні бойовики без розпізнавальних знаків, які чинять безлад, захоплюють адміністративні будівлі, підбурюють населення, проводять підготовку сепаратистів, надають військові консультації і таким чином можуть сприяти суттєвій дестабілізації країни,
— пояснив генерал НАТО і додав, що саме це становить небезпеку для країн-членів НАТО у Східній Європі.

Водночас американський генерал наголосив, що, незважаючи на агресію Росії щодо України та активну підтримку Москвою сепаратистів на Донбасі, жодна з країн НАТО "наразі не хоче військового втручання у конфлікт".

"Члени Альянсу погодили надання Україні допомоги для поліпшення її військових можливостей, а також підтримки Києва у проведенні реформ в оборонній сфері", — зауважив Брідлав.

До слова, з 3 по 15 вересня у Чехії пройдуть навчання військово-повітряних сил 11 країн членів НАТО.