Про це йдеться в заяві Amnesty International, опублікованій на сайті правозахисної організації.

Катування, жорстоке поводження та навмисне вбивство солдатів, яких було затримано, поранено та тих, хто здався, є воєнними злочинами. Ці останні свідчення повинні бути негайно, ретельно і неупереджено розслідувані, а винні мають бути притягнуті до відповідальності визнаними органами в рамках справедливого судового розгляду,
— наголосили правозахисники.

Досліджені експертами Amnesty International відеоматеріали показують, як українського солдата Ігоря Брановицького, одного з захисників Донецького аеропорту, затримують та допитують.

"За словами очевидців, Ігоря Брановицького застрелив насмерть командир групи сепаратистів. Його тіло повернули родині на початку квітня та поховали у Києві 3 квітня. Служба безпеки України розпочала розслідування його вбивства", — додали в Amnesty International.

Правозахисна організація також переглянула відеокадри, на яких принаймні трьох українських військовослужбовців затримують в Дебальцевому, та фотографії їх мертвих тіл, які ймовірно тримають в морзі у Донецьку. В верхніх частинах тіл та головах є ознаки вогнепальних поранень, вочевидь зроблених в результаті вбивств в формі страт.

"Позасудові страти є воєнним злочином — просто і ясно", — підкреслили в Amnesty International.

Тим часом у середу, 8 квітня, з 18 години вечора до опівночі у зоні проведення АТО бойовики 13 разів обстріляли позиції українських військ вздовж лінії розмежування, в тому числі із забороненого озброєння.