"Саша біг лісом, зачепився за корч і травмував ногу"

Якщо розібратися з суто спортивної точки зору, то це рядова подія, в якій є явний фаворит, і боксер, якого вважаються аутсайдером. Але, як ми уже до цього звикли й раніше, в протистоянні Україна - Росія не може бути не замішана політика. Саме через політику ажіотаж навколо поєдинку піднявся до нечуваних висот.

Почнемо з того, що цей бій намагалися організовувати ще з 2008 року, але дві спроби були марними. Восени 2008-го - начебто через травму Повєткіна, хоча обов'язкових медичних довідок про свою неспроможність вийти в ринг росіянин так і не надав. Пояснення було таким: Саша біг лісом, зачепився за корч і травмував ногу.

В 2010 році ситуація зі зривом поєдинок виявилася взагалі анекдотичною. Тодішній промоутер Володимир Хрюнов розповідав одне, сам Повєткін інше, а підсумував це екс-тренера "Руского Вітязя" Тедді Атлас: Саша просто не готовий до Кличка.

В результаті Повєткіна понизили в рейтингу на 10 позицій і відібрали звання обов'язкового претендента.

Вакантний Повєткін

Влітку 2011 року Кличко відібрав у Девіда Хея титул чемпіона світу WBA, і за регламентом цієї організації, якщо боксер володіє окрім цього пояса ще й іншими (а Кличко володів і володіє поясами ще за трьома версіями), то він автоматично стає чемпіоном з приставкою "супер", в цей же час титул "регулярного" чемпіона WBA стає вакантним. За цей вакантний пояс билися якраз Повєткін та вимучений хворобами узбек Руслан Чагаєв. Більш активний російський супертяж переміг за очками, і у WBA фактично стало два чемпіони: "суперчемпіон" Кличко та "регулярний чемпіон" Повєткін. Як і звично в таких випадках, WBA дала рік на те, аби боксери визначили єдиного чемпіона. Минуло, щоправда, два, і ось до бою в Москві залишився один день.

Асторономічна сума

А чому у Москві? Тут варто згадати одну дуже важливу деталь. Перед кожним боєм визначається його організатор - компанія, яка відповідає за все, від телетрансляції та поп-корну в рингсайді і до гонорарів спортсменів. Якщо згоди не вдалося дійти в результаті переговорів, то організація, під егідою якого і відбувається бій (в даному випадку WBA) призначає промоутерські торги. Виглядає це дуже просто: компанії, які зголосилися організовувати бій, на білому листочку пишуть суму гонорару, потім кладуть цей листочок у конверт. Коли готові всі заявки, ці конверти скривають, і організатором стає та компанія, яка назве більшу суму гарантованих гонорарів для боксерів. Так ось, компанія братів Кличків K2 Promotions виграє ці торги уже багато років, сама собі організовуючи бої.

Але тут вперше Клички не виграли торги. Річ у тім, що російський бізнесмен Андрій Рябінський, який в промоутерській справі зовсім нещодавно, виклав за організацію цього поєдинку просто астрономічну (і як в один голос стверджують більшість аналітиків - логічно не обґрунтовану) суму у 23 мільйони доларів (!). З них 75% дістанеться згідно правил чемпіону (в цьому випадку вважається Кличко, в якого більш повноцінний титул) і 25% - претенденту, тобто Повєткіну. Звичайно, хто платить, той і замовляє музику, тому не дивно, що бій відбудеться у Москві - на батьківщині Повєткіна.

Москва

Кличко ж вперше за багато років боксуватиме на чужій території. Така сума гонорару дала чітко зрозуміти: для Росії цей поєдинок має державне значення. Тим паче, що Рябінського тісно пов'язують з "Роснефтю", якою керує товариш Путіна та один з найвпливовіших людей Росії Ігор Сечін.

Але рідні стіни - це фактично чи не найбільший козир, яким може похизуватися Повєткін напередодні протистояння із Кличком. Ну, ще може характер. Мовляв, як би там не складався бій, Повєткін не зламається і стоятиме до кінця. Але цього занадто мало, аби стверджувати, що це бій приблизно рівних суперників. На боці Кличка практично все: габарити, атлетизм, величезний досвід, сила удару. А досвід зустрічей із сильними топовими суперниками навіть не варто порівнювати.

Перед Повєткіним стоятиме завдання, про складність виконання якого він і близько не підозрював. Попри, здавалося б, зовні просту манеру ведення бою, вирішення питання нейтралізації Кличка архіскладна. Після поразок у цьому зізнавалися практично всі суперники братів Кличків.

Тому ми, безперечно, вважаємо фаворитом українського бійця. Але у боксі є приказка: "Долю поєдинку, особливо у суперважкій вазі, може вирішити один-єдиний удар".

Саме тому бокс серед усіх інших видів спорту й вважається особливим.

Щоправда, українським вболівальникам хотілося б, аби у цю суботу обійшлося без несподіванок.

Підготував Юрій Басенко