До складу цієї комісії увійшли найавторитетніші українці та один іноземець Джованні Кеслер – діючий директор Європейського бюро з питань боротьби з шахрайством. Список усіх учасників конкурсної комісії можна подивитись тут.

Голова Антикорупційного бюро

Низка українських ЗМІ повідомили, що Антикорупційне бюро може очолити колишній американський прокурор українського походження Богдан Вітвицький. Переговори з ним ведуть представники Адміністрації Петра Порошенка. Екс-прокурор готовий очолити бюро у разі надання гарантій незалежності його посади, але з тут є серйозні питання.

У парламентському Комітеті запобігання і протидії корупції говорять, що до проголосованого закону про створення НАБ потрібно внести обов’язкові поправки.

Вони мають зняти значний вплив президента на Бюро та дозволять розслідувати справи, що пов’язані з його діяльністю. Також у поправках йдеться, що у НАБ не мають права працювати особи, що 5 років знаходились на посадах у антикорупційних відомствах різних державних органів.

Незалежність самого директора Бюро, за нинішніми правилами, теж залишається під сумнівом. Оскільки звільнити очільника НАБ, можна буде, якщо за це рішення проголосує проста депутатська більшість (226 голосів). Таким чином, депутати від більшості матимуть сильний важіль впливу на очільника НАБ, що теоретично має вберегти їх від кримінального переслідування.

Конкурс і повноваження

Затверджена Конкурсна комісія оприлюднює інформацію про кандидатів, які подали заяви на участь у конкурсі. А також інформацію про трьох кандидатів, які були відібрані для проходження співбесіди в Конкурсній комісії.

Один з трьох претендентів отримує посаду директора, якщо за нього на засіданні Конкурсної комісії проголосували не менше шести членів. Важливо зазначити, що у законі передбачено, що усі засідання комісії проходять у відкритому режимі для журналістів та громадськості.

Серце реформ

Петро Порошенко сподівається, що бюро буде запущене 14 січня 2015 року. Однак без прийняття відповідних поправок, на яких наполягають депутати, утворення Бюро затягнеться.

Багато центрів впливу в парламенті й поза ним, саботують запуск цього органу. Сьогодні нова постмайданівська влада не демонструє суспільству рішучість у боротьбі з корупцією. На її рахунку немає жодного кримінального провадження, що пов’язане з діяльністю колишнього режиму.

НАБ – це найбільший антикорупційний проект України. Важливо розуміти, що саме він буде задавати імпульс іншим реформам. Правильно налагоджений механізм розслідування справ і притягання вищих посадовців до кримінальної відповідальності створить необхідну дисципліну у чиновників середньої і нижчої ланки.

В системі правоохоронних органів

Антикорупційне бюро має зайняти нішу у системі правоохоронних органів України. Бюро буде наділене функціями розслідування. Наразі незрозуміло, як НАБ розділить схожі функції щодо притягання держслужбовців до відповідальності разом і Державним бюро розслідування (ДБР), яке, згідно Коаліційної угоди, буде створене протягом двох років.

Породження нових державних органів в умовах тотальної економії держбюджету, лише нашкодить країні. Раціональним кроком у цій ситуації було б закриття подібних антикорупційних департаментів і скорочення штату, поряд з реформуванням і люстрацією в СБУ, МВС та в Прокуратурі.

Дмитро Бобрицький