Про це повідомляє прес-служба глави держави.

"Своєю участю у сьогоднішніх заходах хочу віддати глибоку шану і тим, хто трагічно загинув у таборі смерті Аушвіц; і тим, хто поклав край жахливим злочинам проти людства, які коїлися нацистами тут і повсюдно в Європі”, — сказав Порошенко.

“Зібравшись тут сьогодні, ми нагадуємо Європі та світу про наймасштабнішу трагедію, апокаліпсис ХХ століття - про Голокост, про всі його жертви. Так само і про всі десятки мільйонів жертв Другої світової, спричиненої імперським божевіллям, агресивним націоналізмом та ксенофобією”, — підкреслив глава української держави.


Фото: Прес-служба Президента

Він нагадав, що в сімдесятий рік перемоги над нацизмом Україна вступила в умовах російської агресії і грубого порушення норм міжнародного права.

“Російська Федерація, будучи не просто підписантом Акту, а одним з його ініціаторів, грубо порушила зафіксовані у цьому документі принципи непорушності кордонів та територіальної цілісності, прав і свобод людей. І сьогодні вже онуки та правнуки тих, хто боронив Україну понад сім десятиліть тому, полишили свої домівки, щоб захистити рідних та близьких і всю Вітчизну від дій агресора”, — сказавПорошенко.

За його словами, на тимчасово окупованих територіях, в районах, тимчасово підконтрольних проросійським бойовикам, крім терору, націленого на все місцеве населення, крім порушення прав і свобод всіх громадян, здійснюється ще й окремий етноцид україномовного населення. “Там небезпечно говорити українською. Нашу мову, як й історію України, виключають із шкільних програм. А в Криму, до того ж, грубо утискаються права кримських татар, пропагуються антитатарські ксенофобські стереотипи. Всесвітньо визнаним лідерам цього народу навіть заборонено в'їзд на територію півострова”, — зазначив Порошенко.

Загроза континентальної війни тепер велика, як ніколи. Хай ніхто навіть і не сумнівається: амбіції та апетити агресора перевершують розміри України,
— наголосив Президент.

Він закликав весь світ не допустити повторення трагічних подій: пам'ятати не лише про безневинні жертви минулого, але й думати, як не допустити повторення трагедій, подібних Голокосту і всій Другій світовій війні. Єдиним фронтом протистояти новому імперському божевіллю, новим претензіям на панування в Європі.


Фото: Прес-служба Президента

“Ми вдячні світу за підтримку, яку він надає Україні, але щоб зупинити агресора, потрібні ще більші зусилля, ще більша солідарність", - заявив глава держави.

Нагадаємо, у Польщі вшанували жертв концтабору Освенцим. Люди поклали квіти до "Стіни смерті", біля якої розстрілювали в'язнів.