"Навіть якби Україна, або інша країна, захотіла отримати такий статус (спостерігача - "24"), учасники Митного союзу просто не мають у своєму розпорядженні механізму для реалізації подібних намірів. Однак уряд України за дорученням президента дійсно розробляє документи про можливість отримання статусу спостерігача в Митному союзі", - прокоментував Юрій Бойко ZN.UA слова Миколи Азарова про "досягнення принципового рішення" щодо статусу спостерігача.

"З урахуванням масштабу торговельно-економічного співробітництва України з державами-учасниками МС - а товарообіг України з країнами МС перевищує 60 млрд дол за результатами 2012 року - звичайно, нам необхідно розуміти, що там відбувається", - наголосив віце-прем'єр-міністр.

Бойко зауважив, що питання про формат участі або присутності України в Митному союзі зараз обговорюється в двосторонньому форматі між сторонами.

"Ми переговорили з Білоруссю, я літав до Казахстану. Ми збираємося розмовляти з Російською Федерацією. А потім вже - за наявності пропозицій або хоча б розуміння з боку учасників МС - виходити на переговори з Євразійською економічною комісією (регулюючим органом МС - "24")" , - заявив Бойко.

Нагадаємо, 23 квітня Прем'єр-міністр України Микола Азаров повідомив, що до кінця травня Україна офіційно може стати спостерігачем у Митному союзі.

Водночас заступник голови Мінекономрозвитку РФ Олексій Ліхачов заявив, що остаточне рішення про надання Україні статусу спостерігача в Євразійській економічній комісії (ЄЕК), яка є наднаціональним регулюючим органом Митного союзу, ще не ухвалене.