“Ми проводимо роботу, цивілізовану роботу, яка започаткована деякими європейськими компаніями по розгляду їхніх контрактів в міжнародних судах. В нас також розглядається такий варіант і ми до нього готуємося”, - заявив міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко.

Око за око - публічні заяви України про позов до Стокгольмського арбітражного суду щодо розірвання контрактів з “Газпромом”, стали приводом до подібних ініціатив і в Росії. Адже Кремль також може піти на розірвання так званих “харківських угод”.

“Треба розуміти, що ризики зростають. Якщо ставиться під сумнів газовий контракт, відповідно виникає небезпека розірвання або перегляду “харківських угод” і позбавлення України тієї знижки, яка була обумовлена. Більше того, вона зобов’язана буде повернути кошти, отримані нею як знижки. Мова йде про великі суми”, - зазначив радник посла РФ в Україні Олексій Урін.

Європа у суперечки не втручається. Попри західну практику вирішувати подібні проблеми в суді, Старий світ, який ще пам’ятає холодний січень 2009-го, і рекомендує не судитися, а домовлятися.

“У самому контракті прописано, якщо я не помиляюся, пункт 4: якщо виставлена ціна суттєво відрізняється від ринкової, то в такому випадку вона може бути переглянута, аби відповідати реаліям”, - каже перший секретар Посольства Німеччини в Україні Таня Баєр.

Зазначимо, в судовому порядку у бік зниження ціни, контракти з Росією вже переглянула італійська компанія ЕДІСОНж. Погрожувала арбітражем російським монополістам і Франція.