Про те, що Україна придбає "плавучий завод" заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко в ефірі каналу "Інтер".

"Є нові технології, які не вимагають великої інфраструктури. Є таке поняття, як плавучі заводи, які просто завантажуються і самі зріджують газ, і, підходячи до берега, самі розріджують, підключаються до трубопроводу і качають газ в газотранспортну систему. Буквально позавчора ми з ExxonMobil обговорювали це питання. Можна обійтися і без будівництва дорогої інфраструктури і без дворічного періоду її освоєння. Ми не відмовляємося від терміналу. Він буде, але він буде у спрощеному вигляді, який дозволить нам швидше його запустити" - сказав він.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів затвердив 18 січня проект угоди з урядом Азербайджану про співробітництво в організації поставок зрідженого газу в Україну. Планується, що угода буде підписана в січні під час форуму в Давосі.

Попередній проект будівництва LNG-терміналу передбачав до 2014 року постачання перших партій зрідженого газу в обсязі двох мільярдів кубометрів газу на рік, до 2015 року - доведення цих обсягів до 5 мільярдів, і до 2017 року - до десяти мільярдів кубометрів газу на рік.