“Америка сьогодні має найдешевший газ, і ми знаємо, що плани американського уряду - збільшити експорт. Тому присутня прикладна частина цих переговорів стосовно отримання можливості закупівлі зрідженого газу також з Америки”, - сказав міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко.

Не припиняються газові переговори і з російськими партнерами, каже Бойко. Втім, результатів вони поки не дали.

Тим часом, Міжнародна консалтингова компанія дослідила, що за 15 років Україна могла б зіскочити з російської "газової голки". Потрібно лише реформувати енергетичну галузь і збільшити інвестиції в неї.

Нині вітчизняні компанії видобувають 20 мільярдів кубометрів блакитного палива щороку. Цю цифру можна потроїти.

“Зараз інвестиції сягають приблизно 1 мільярд доларів на рік. Для того, щоб повністю розвинути український потенціал в добуванні газу - необхідно 10 мільярдів доларів на рік. Окрім коштів, потрібні ще й реформи, наскільки це можливо. Тоді, до 2025 року Україна зможе добувати до 60 мільярдів кубометрів газу на рік, що дозволить Україні бути незалежною”, - каже керівник компанії-дослідника Лорент Русекас.

Водночас для довготривалого інвестування потрібні стабільні податки і прозорі правила гри - кажуть експерти.

Ще одна умова енергетичної незалежності - впровадження енергоефективних заходів в Україні. Втім, за останні десятиліття суттєвих зрушень у цьому напрямку не спостерігається.