Щоправда не всі, а спеціальний вид, який вдалось виростити британським науковцям. Овоч отримав назву "Бенефорте". Ззовні він ідентичний зі звичайною спаржевою капустою, але у ньому втричі більше глюкорафаніну. Саме ця речовина допомагає у боротьбі зі згаданими недугами.

“Коли з'їдаєте броколі, у вас підвищується рівень сульфорафану. Це активна речовина, яка є в крові кожної людини. Вона вбиває бактерії, запобігає неконтрольованому поділу клітин на ранніх етапах раку, а також є чудовим антиоксидантом. У людини, яка з'їла "Бенефорте", рівень сульфорафану зростає вчетверо, порівняно зі звичайною броколі”, - каже професор Інституту продуктових досліджень Річард Мітен.

Як запевняють науковці, лікувальний сорт цвітної капусти створили традиційними методами селекції, не вдаючись до генних модифікацій. Загалом виведення суперброколі зайняло близько 30 років.

Тривалі досліди підтвердили - регулярне вживання "Бенефорте" знижує імовірність розвитку серцево-судинних захворювань та інсультів, зменшує запальні процеси і сприяє вільному руху крові артеріями.

Ще одну серію випробувань провели науковці британського Інституту продуктових досліджень. Як виявилось, новий овоч знижує ризик агресивного раку простати, а також кишечника.

“Наші досліди додали значущості броколі і акцентували на її користі. Зрозуміло, ми поділимось результатами зі спеціалістами харчової галузі, що допоможе вивести нові, більш поживні та корисні сорти відомих нам овочів. І завдяки нашим відкриттям у раціоні споживачів з'являться нові корисні продукти”, - зазначив професор Інституту продуктових досліджень Річард Мітен.

Капуста "Бенефорте" вже продається у мережі лондонських супермаркетів, щоправда коштує вона трохи дорожче від звичайної. До кінця року, запевняють науковці, суперброколі почнуть постачати в інші країни.