Про це пише британська Financial Times з посиланням на свої джерела.

Рішення прем'єра Угорщини Віктора Орбана про передачу контрактів "Росатому" та його афілійованим структурам без проведення тендеру підсилило побоювання єврочиновників, що тісні зв'язки глави угорського уряду з Кремлем можуть стати причиною небажання Будапешта підтримувати спроби посилення санкцій проти Росії.

Джерела The Financial Times повідомляють, що мова може йти про вето або "заборонний штраф" з боку Брюсселя. При цьому перевірка контрактів з боку антимонопольних органів знаходиться поки що на ранній стадії, що дає Угорщині можливість домовитися з Євросоюзом до початку повномасштабного розслідування.

У грудні уряд Орбана віддав "Росатому" контракти на проектування, будівництво і обслуговування двох нових реакторів в Пакші, де знаходиться єдина в Угорщині АЕС.

Два європейських агентства вивчають зараз дані угоди. Євратом, орган з контролю за використанням атомної енергії, утримується від схвалення поставок палива з технічних і фінансових причин, хоча переговори тривають,
— зазначили в Financial Times.

Противники угоди зазначають, що домовленості несуть фінансові ризики і поглиблюють енергетичну залежність Угорщини від Росії — Будапешт станом на зараз 80 відсотків нафти і 60 відсотків газу імпортує саме з Росії.

Нагадаємо, на початку лютого прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що для нього пріоритетними напрямками зовнішньої політики є хороші стосунки з Німеччиною та Росією.