Про це в статті для "Дзеркала тижня" пише журналіст Юрій Бутусов.

За його словами, закон про проведення антитерористичної операції передбачає, що АТО проводиться в мирний час. Війна — це зовсім інший юридичний статус військ. А регламентування дій військ під час АТО визначають закони мирного часу.

"Наприклад, у мирний час допустимі втрати під час маневрів і занять з бойової підготовки за радянськими ще нормативами — до 3%. Усе, що вище, — кримінальна відповідальність. Застосовне? Ні. Фактично АТО — це "недовійна", а юридично — це мирний час, заборона на обмеження прав військовослужбовців і мирних громадян", — зауважив Бутусов.

На думку автора, організація управління армією повністю суперечить усім статутам. Він упевнений, що поділ лінії фронту на чотири сектори — це "не тільки абсурдно з військової точки зору, враховуючи невелику кількість військ, але і не передбачено статутами".

"За чинною нормативною базою, оперативне управління військами здійснюють оперативні командування, а також штаби військових частин і з'єднань. А в нас на практиці військами управляють Генеральний штаб і командування секторів. Поняття "сектор" застосовне виключно в рамках поліцейської операції. Більше того, у рамках поліцейської операції жоден імпровізований сектор не може й не повинен підмінювати собою військове управління", — йдеться в статті.

Бутусов також зазначив, що Генштабом постіно порушуються настанови з оперативної роботи органів військового управління. Генштаб також не веде карт, не пише задуму операції і плану операції.

"Результатом цього є тільки безвідповідальність і хаос в управлінні військами. Через повну невідповідність статутів чинній практиці командири воюють за своїми правилами. Командир однієї з десантних бригад прямо каже: ми статуту не розгортаємо, він під час АТО виявився взагалі непотрібним", — додав автор.