На суховантажі "Іван Вікулов" сталася пожежа

Перший сигнал SOS надійшов 5 лютого. На суховантажі "Іван Вікулов" під прапором Мальти сталася пожежа. 14 осіб евакуювали вертольотом.

12 членів екіпажу судна "Alaсa-1" рятував вертоліт

За 2 доби допомога знадобилась суховантажу "Alaсa-1" під прапором Панами. Корабель затисла крига, він отримав пробоїну. 12 членів екіпажу теж рятував вертоліт МНС

Наразі в акваторії Азовського моря дрейфує в льодах 21 судно, ще один корабель затертий кригою. Кораблі чекають на криголами, які проведуть їх караваном в порти.

За 30 років така зима в Криму вперше

Тим часом, потужний вітер приніс на південний берег Криму 8-ми бальний шторм. Мешканці приморських міст кажуть: за останні 30 років така зима тут вперше. Висота хвиль доходила до 9 метрів та руйнувала все на своєму шляху.

Потужний шторм на південному березі Криму зруйнував опорні стінки набережних. Пішохідні зони, змив десятки кілометрів пляжної полоси. Підрахувати наслідки місцева влада поки не береться. Крим й досі живе у режимі штормового попередження.

40% пляжів курортного міста потребують ремонту

В Алушті ударами морських хвиль пошкодило інфраструктуру пішохідних зон. На території "Професорського кутка" посеред дороги утворився 9 метровий провал. Пошкоджений колектор та інші міські комунікації. 40% пляжів курортного міста потребують ремонту.

"Довжина цього пляжу була 25-30 метрів, зараз залишилося 5. Це те навантаження. Яке ляже на міський бюджет", - розповів начальник управління ЖКГ Алушти Сергій Донець.

Стихія пройшлася по усьому південному узбережжю. Візитівка Криму, набережна Ялти, покручена штормом. Гранітна плитка зірвана, перевернуті бетонні плити, розбиті і пошкоджені знамениті ліхтарі. Збитки від стихії сягатимуть кількох мільйонів гривень.

"Ми навіть не могли підійти до розбитої набережної. Перші підрахунки завданих збитків - 4 мільйони 200 тисяч", - розповів міський голова Ялти Олексій Боярчук.

Ремонтні роботи планують закінчити до 1 травня

Ремонтні роботи планують завершити до 1 травня, офіційного відкриття курортного сезону в Криму.

Втім, зимові пригоди півострова чиновників не вразили. Кажуть, зимуємо за планом.

"В Україні внаслідок низьких температур та негоди не сталося жодної надзвичайної ситуації державного рівня, дякуючи Богу. На превеликий жаль, холоди забрали 112 людських життів", - сказав міністр надзвичайних ситуацій України Віктор Балога.

Поруч з сніговою негодою - небезпека повені. Про неї згадали, як тільки вдарив мороз. Першими забили на сполох у столиці, тут заговорили про ймовірність прориву київської дамби. Втім, експерти запевняють - дамба міцна.

"Паводок, який ми передбачаємо це є приблизно 4 тисячі метрів кубічних сьогодні, який може бути, що стосується показників "Укргідропроекту", який паводок може пропустити гідроспоруда пропустити, це не тільки те, що вона може витримати тиск, а пропустити - 17 тисяч метрів кубічних", - каже генеральний директор ПАТ "Укргідроенерго" Ігор Сирота.

"Великого поверхневого стоку не буде, оскільки сніг, хоч він і пристойний, випав на суху землю буде розтавати, буде йти фільтрація і поповнення підземних, а потім і ґрунтових вод. Києву ніякого страху немає і хай люди, як кажуть, спокійно сплять", - заспокоюэ науково-дослідний інститут водогосподарсько-екологічних проблем Анатолій Яцик.

Паводконебезпечним регіоном залишаються Карпати

А от у паводконебезпечних Карпатах велику воду очікують щороку. В МНС запевняють - вже підготувалися.

"Більше 12 тисяч осіб от і понад 2 тисячі одиниць техніки буде задіяно до реагування на можливі наслідки повені", - повідомив директор Департаменту цивільного захисту МНС України Василь Квашук.

"Якщо на той сніг, не буде випадати дуже великої кількості дощу, то так само все пройде досить спокійно. Але Карпатський регіон - це регіон один із найбільш паводконебезпечних регіонів Східної Європи, там ситуація може змінюватися досить швидко", - попереджає начальник відділу гідрологічних прогнозів Гідрометцентру Вікторія Бойко.

Стихія непередбачувана і спрогнозувати повінь можна максимум днів за 5 , - каже Вікторя Бойко. Тож, часу захиститися у разі потреби, буде критично мало.