Коли перший віце-спікер Адам Мартинюк поставив на голосування законопроект, депутати виривали у нього мікрофон, не даючи можливості вести сесійне засідання.

Мартинюк спробував пересісти в крісло голови ВР, який на той час був відсутній в сесійній залі, аби скористатися його мікрофоном. Тоді продовжувалося голосування, і в результаті законопроект не набрав необхідних 226 голосів. За нього проголосувало лише 222 із 333 народних депутатів, зареєстрованих в сесійній залі.

Як відом, згідно із цим законопроектом, "для задоволення національних, культурно-освітніх і мовних потреб громадян можуть створюватися дошкільні навчальні заклади, в яких навчання дітей здійснюється їх національною або іншими мовами".

Як відзначають в опозиції, у разі ухвалення такі норми закону призведуть до того, що батьків будуть переконувати не навчати дітей в дошкільних закладах з українською мовою, що призведе до звуження використання української мови в дошкільних закладах.

Більше того, Рада не змогла ухвалити рішення щодо повернення до переголосування цього законопроекту, бо дана пропозиція не набрала необхідної кількості голосів нардепів. Тоді опозиція повернулися на свої робочі місця, а засідання парламенту продовжується в звичайному режимі.

До слова, на думку Міністра культури Михайла Кулиняка, Рада ще 6-го скликання знову візьметься за "мовний" закон.

"Зараз вже закінчується узгодження і я думаю, що цей парламент ще буде його приймати", – заявив він.

Фото: Макс Левин