Бойовики намагатимуться на цьому етапі інтенсивно імітувати державницькі процеси. З великою вірогідністю, можуть оголосити про проведення нових парламентських або президентських "виборів", створення нових "органів влади". Оголосити про об’єднання двох квазіреспублік. Більше того, бойовики можуть заявити про розробку економічних програм з розвитку регіону. Головна мета такої діяльності — переконати мешканців Донбасу в перспективності проекту відокремлення від України, його окремішності і незалежності.

Усі потуги у цьому напрямку для російської агентури на Донбасі є нездійсненими. Жодна цивілізована країна не визнає ці республіки. Однак Росія цього не потребує, у неї дещо інші цілі.

Кремлівські технологи знімуть багатосерійний S.N.U.F.F., що змавпує реальний політичний процес зі всіма необхідними атрибутами. Той фейковий референдум про проголошення незалежності від України "ДНР" та "ЛНР" був занадто дрібним проектом, аби російська пропаганда ним скористалася по повній програмі. Саме тому цю ідею на той час полишили.

Симуляція політичного процесу в невизнаних утвореннях необхідна не лише для картинки західного телебачення, але й має на меті дозволити самопроголошеним республікам отримати "level up". Зокрема, вийти на рівень рукостискання з Володимиром Путіним. Це дозволить Москві набагато вільніше, публічно підтримувати самозванців на Донбасі. І навіть, умовно кажучи, легалізувати поставки зброї і грошової допомоги. Такий крок, досить імовірно, готується Путіним у відповідь на поставки американської зброї до України.

Наразі усі проекти, навіть найбільш розпіарений — референдум на Донбасі, що відбувся 11 травня 2014 року, — виглядав мляво й не дав результату, на який розраховували його ініціатори. Однак у Кремлі не полишають спроб зробити з "ДНР" і "ЛНР" одного гравця з правами незалежної держави, хай навіть лише де-факто. Цей успіх залежить від того, чи повірять у це люди.

Найбільше розчарування, яке відчули проросійські активісти, це розуміння того, що Росія не збирається приєднувати Донбас як суб’єкту федерації. Проект "Новоросія", про який говорив Путін, остаточно занепав. Для нового утворення немає спільної назви. Назва "Новоросія" є абсолютно чужинною та архаїчною.

Інсталяція нової державності на території України йде важко. Насаджувана ідеологія з Кремля не приживається. Люди дезорієнтовані. Психологічно і фізично змордовані війною, тепер їм абсолютно байдуже у державі з якою назвою їм жити. Байдужість більшості, якою вправно скористались терористи рік тому, сьогодні працює проти них.

Безумовно, що спроби розворушити людей будуть продовжуватись російсько-терористичною адміністрацією. Але поряд з тим, зростатиме звичне для Донбасу невдоволення владою. Після того, як люди опритомніють від шоку, вони виходитимуть на масові протестні мітинги та пікети. І постане питання не об’єднання "ДНР" та "ЛНР", а яким чином їх зберегти.