Ще в серпні Арсеній Яценюк заявляв, що українська економіка не витримає курс вищий за 12 грн\дол. А голова НБУ Валерія Гонтарева прогнозувала курс у Держбюджеті не більший 12,90 грн. З часом ситуація погіршувалась, макроекономічні прогнози вщухли і в Держбюджет заклали курс долару по 17 грн.

Переглядати Держбюджет Верховна Рада планує після консультацій української сторони з Міжнародним валютним фондом, нещодавно заявив спікер Ради Володимир Гройсман. Однак, коли саме це відбудеться — поки що не відомо. Місія МВФ в Україні вчергове продовжила свою роботу.

Чи довго витримає українська економіка такий курс і чи потрібно переглядати показники Держбюджету журналістам сайту "24" розповіли економічні експерти.

Читайте також: Єдиний та шалений: коли стабілізується курс гривні?

На думку екс-міністра економіки Володимира Ланового, треба переглянути Державний бюджет України через зростання курсу долару та повністю змінити його концепцію. А сам курс валюти не стабілізується, оскільки для цього не має ніяких чинників.

"Сам бюджет настільки дірявий, що такого ще не було. Там 200 млрд грн дефіциту. Цей бюджет буде поповнюватись новими облігаціями, новими позичками. Банки будуть ще в більшому стані кризи. Вони перебувають у фактично банкрутстві. Бюджетний процес має бути більш реальний. Уже зараз інфляція 3% за перший місяць, і це 30–36% розрахунку за рік. А закладено в бюджеті 17% нарік. Тобто це абсолютно нереально. Всі показники макроекономіки — курс, ціни, обсяги, всі вони, на жаль, не реальні", вважає Лановий.

За його словами, уряди працюють "по колу" — в бюджет закладаються показники, які нереально виконати, потім друкують додаткову масу грошей, і після цього гривня знов падає.

Треба прийняти повністю бездефіцитний бюджет. Взяти витрати, боргові зобов’язання лише на воєнні витрати, а не для нафтогазів, укрсоцбанків, укрзалізниць. Вони набирають кредитів, щоб фінансувати цих монстрів. Треба це відмінити. Зробити бюджет для ринкових умов та збалансувати фінанси, тоді буде стабільний курс,
— вважає експерт.

Читайте також: Міністр економіки знайшов позитив у падінні гривні

Головне зараз утримати цей курс валют, бо існують ризики, що в близькому майбутньому він може піднятись до 30 грн і більше. Так вважає директор Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

"У бюджеті на 2015 рік умисно заклали курс 17 грн, бо дуже надіялись, що МВФ дасть кредит. МВФ кредит не дав. Тому на сьогоднішній день не має потреби тримати курс 17 грн. На найближчий момент він буде 25 грн. Але нічого страшного, перерахують бюджет кілька разів. У нас вже був такий досвід", вважає Охріменко.

На його думку, економіка витримає і 25 грн за долар, але зараз інфляція прискорюється. Заробітна плата падає і під кінець року середня заробітна плата може становити 100 доларів.

Всі розуміють, що наразі бюджет не головне. Зараз треба стримати темпи зростання курсу валют, тому що 25 грн може бути не надовго. Якщо НБУ вийде з купівлею валюти для НАК "Нафтогазу", то 30 грн за 1 долар буде найнижчий курс, вважає експерт.

Читайте також: Курс гривні може стабілізуватись через тиждень, — експерт

А от на думку голови Комітету економістів України Андрія Новака, приблизний курс валют можливо буде спрогнозувати лише в кінці тижня. Однак в будь-якому випадку показники Держбюджету потрібно буде переглянути за новим курсом валют. Не виключено, що мова буде йти про секвестр. Найважче державі буде обслуговувати зовнішній борг через курсову різницю. І без кредиту МВФ це майже не можливо.

"Якщо курс буде по 25 грн за долар, то нам всім прийдеться пристосуватись. І населенню, і бізнесу – малому та великому. Всім українцям прийдеться змиритися з новою курсовою реальністю, та новою ціновою реальністю. Це означатиме, що практично всі українці різко знизять рівень свого життя, споживання. І цей рівень відкидає нас десь на кінець 90-х років", вважає Новак.

Читайте також: Нацбанк дещо зміцнив курс гривні після рекордного падіння

У свою чергу президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло вважає, що це пікове коливання курсу через відміну адміністративного регулювання НБУ. Однак на стабілізацію курсу можна очікувати найближчим часом.

Відбулося зростання курсу, пов'язане з тим, що було скасовано регуляції НБУ. Відповідно, це пікове коливання. Чому на підставі пікового коливання необхідно щось переписувати?
вважає Жаліло.

"Я не стверджую, що ми не зможемо вийти на курс 17 доларів до кінця року. Прогнозувати це не можливо. Зараз відбувається абсолютно зрозумілий стрибок курсу у зв’язку з тим, що був відкладений попит тривалий час. А зараз обмеження скасовані та користувачі ринку слабо орієнтовані в тому, як далі буде поводитись ринок", вважає експерт.

За його словами, точно прогнозувати курс не можливо, тому що динаміка курсу гривні до долара практично диктується позаекономічними чинниками, зокрема воєнними діями на сході країни та внутрішньополітичною корупцією. Але на курс гривні може позитивно вплинути отримання кредиту від МВФ та інша іноземна допомога.