Зокрема, у низці країн комуністичну систему визнали злочинною, почали створювати музеї окупаційного режиму й заборонили комуністичну символіку.

Чи не першою від комуністичної символіки відмовилась Латвія. З 1991 року використовувати тоталітарні – радянські та нацистські символи – на публічних заходах заборонено законом. Користуватися табуйованою символікою дозволили лише у інформаційних, музейних чи просвітницьких цілях.

За два роки серп та молот, а також п'ятикутну зірку, до символів деспотизму прирівняла влада Угорщини. А осіб, що демонструють знаки тоталітаризму публічно, зобов'язала сплачувати штрафи.

Наприкінці двотисячних до табору країн, що звільняються від комуністичного спадку, приєднуються Литва та Естонія. А у Польщі за володіння або поширення символіки комунізму навіть вирішили позбавляти волі на строк до двох років.

Найпізніше від "червоних символів" очистилися Грузія та Молдова. Ухвалений парламентом Молдови закон засудив тоталітарний комуністичний режим у Молдовській РСР, що скоїв злочини проти людства, й заборонив використовувати на території країни серп та молот.

Для України спроба попрощатися із комуністами, не перша. З 1991 по 1993 рік червоні в Україні були поза законом. 1991-го року указом Президії Верховної Ради за участь у державному перевороті 19–21 серпня Компартію заборонили, частина комуністів "влилась" у "лави" соціалістичної партії.

Однак, уже через два роки Конституційний суд скасував цю постанову і політичну силу було відновлено. Понад двадцять років незмінним лідером комуністів залишався Петро Симоненко.