За фактом убивства колишнього нардепа від "Партії регіонів" Олега Калашникова відкрито кримінальне провадження за статтею 115 Кримінального кодексу України — умисне вбивство. Розкриттям вбивства займеться особисто заступник глави Міністерства внутрішніх справ Василь Паскал.

За словами радника міністра внутрішніх справ Антона Геращенко, міліція розглядає кілька версій вбивства екс-регіонала. Основна з них — політична діяльність Калашникова, в тому числі пов'язана з участю в організації, фінансування та модерації так званого Антимайдану в Маріїнському парку.

Серед інших версій — його бізнес інтереси, особистісні відносини, вбивство з метою пограбування. "Без сумніву покійний дуже багато знав про те, хто і як фінансував Антимайдан, який коштував Януковичу і його камарильї кілька мільйонів гривень на день. Ці таємниці він понесе з собою в могилу. Але не один Калашников багато знав про це", — повідомивГеращенко.

Наразі версії та реакція на вбивство колишнього депутата відзначаються прогнозованою різноманітністю.

Соратники Калашникова, представники нинішньої опозиції, цілком прогнозовано заявили, що вбивство є продовженням репресій проти представників режиму Януковича.

Зокрема колишній прем’єр Микола Азаров написав, що вбитий "був справжнім патріотом України". "Чесний, порядний, завжди життєрадісний. Він вселяв у людей оптимізм і впевненість. Він щиро ненавидів фашизм, з повагою і любов'ю ставився до ветеранів. Його сміливість і відвертість, налаштованість на добрі справи привертала до нього людей, а у нелюдів викликали ненависть", - додав він, наголосивши, що зараз в Україні "процвітають політичний терор та репресії проти опонентів".

Найбільш екзотичну точку зору висловив екс-регіонал Олег Царьов, звинувативши у вбивстві Калашникова безпосередньо Америку.

Я ОБВИНЯЮ США В СМЕРТИ МОЕГО ДРУГАПогиб еще один мой товарищ – Олег Калашников. Мне очень жаль. Мы дружили. Я знал его...

Posted by Oleg Tsarov on 16 квітня 2015 р.

Депутат від "Народного фронту" Сергій Висоцький у свою чергу наголосив, що смерть екс-регіонала – "вибивання ланки з документального ланцюга фактів, що веде безпосередньо до замовників вбивств і викрадень". "Щури відгризають свої хвости. Але, впевнений, їм це не допоможе", — додав він.

Як повідомив народний депутат, заступник голови комітету Ради з питань запобігання та протидії корупції Борислав Береза із посиланням на власні джерела, вбитий міг шантажувати деяких представників минулої влади і нібито збирався співпрацювати з правоохоронними органами в справі про злочини проти Майдану.

"Поінформовані джерела в спецслужбах України повідомляють, що убитий вчора Калашников був готовий почати співпрацювати з компетентними органами в плані надання свідчень. Чому? Тому що, залишившись без фінансового підживлення, почав шантажувати своїх колишніх наймачів тим, що розповість як він організовував "тітушек", хто це фінансував і через кого організовувалися всі процеси", — зазначив він.

Информированные источники в спецслужбах Украины сообщают, что убиенный сегодня Олег Калашников был готов начать сотрудни...

Posted by Borislav Bereza on 15 квітня 2015 р.

З цією версією погоджується і політолог Тарас Березовець. "Смерть Олега Калашникова вигідна одним і тим же людям. Вірніше, людям з однієї і тієї ж країни. Покійний забрав у могилу таємниці Якименка, Пшонки і Захарченка", — вважає експерт.

Він також наголосив, що Калашников "був середньої руки виконавцем, сутенером "тітушок" та проросійських найманців, але небезпечних секретів не знав". "Цю смерть потрібно розглядати в контексті того, що сталося з Чечетовим і Пеклушенко. Тобто знання покійного були небезпечні також і для його колишніх однопартійців, які залишаються в Україні", — сказав Березовець.

Як зазначив у бесіді із сайтом "24" керівник центру прикладних і політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, говорити про те, що це вбивство є продовженням ланки самогубств регіоналів потрібно дуже обережно.

Чи є вбивство Клашнікова ланкою того ж ланцюга, що і самогубства колишніх регіоналів? Не знаю. Я кажу лише про підозри. Інцидент з Калашніковим випадає з того, що було раніше. Тоді була надмірна кількість людей, які, нібито, "добровільно" пішли з життя. Я б поки що не наважився сказати, що то один і той самий ланцюг. Але підозри є,
— сказав він.

Фесенко зауважив, що останнім часом вбитий не проявляв особливої політичної активності. І, не зважаючи на те, що Калашников дійсно був політичною фігурою, яка викликала різкі негативні емоції, він навряд чи міг бути загрозою для нинішньої влади.

При цьому, за словами політолога, зараз вбивство Калашникова будуть використовувати саме як доказ політичного терору в Україні. "Ця кампанія вже почалася і для неї потрібні конкретні факти та прояви. Ця кампанія - теж частина стратегії Росії по цілеспрямованої дестабілізації ситуації в Україні. Вони не змогли перемогти нас на Сході, тому намагатимуться підривати країну з середини", - наголосив він.

Директор школи політичної аналітики "Києво-Могилянської академії" Олексій Гарань також додав, що не варто відкидати версію, згідно з якою Калашников був вбитий через бізнесові питання. "Не виключаю того, що тут могли бути і якісь бізнес-інтереси, бізнес-розборки у цьому середовищі. Ми ж розуміємо, як діяли ті самі регіонали, віджимаючи бізнес у не регіоналів і навіть у своїх. А Калашников не відрізнявся якоюсь "делікатністю". Думаю, він був дотичний і до бізнес-розборок у середовищі регіоналів", — сказав він.

Політолог також додав, що у зв’язку із тим, що протягом останнього часу з життя пішли дуже одіозні особи, які чимало знали, відкидати версію прибирання свідків також не варто.

Те, що ці люди не стали перед судом і не дали свідчення, — це прикро. Варто було б нам дізнатися публічно про те, що коїлося за лаштунками Партії регіонів. Але хай це буде застереженням для всіх інших: коли ти потрапляєш в систему, яку вибудовують такі люди, як Янукович, ти вийти чистим з цієї системи не можеш. Ти станеш співучасником і, зрештою, погано закінчиш. Регіоналів попереджали, що їм варто подумати про власну безпеку та про те, що буде з ними потім. Нажаль, вони цього не слухали,
— нагадав Гарань.

Політолог Олександр Палій вважає, що силовики мають оперативно знайти вбивцю Калашникова. За його словами, "в нашій країні залишаються дуже впливові люди , які діяли в незаконний спосіб за часів режиму Януковича, і вони можуть організовувати і тиск, і вбивство, і все, що завгодно, тому з цим повинно рахуватися все суспільство".

Читайте також: З'явилися фото з місця вбивства Калашникова