Прихована перлина

З його вкритими бруківкою вуличками, вражаючою архітектурою, запашною кавою, гарячим шоколадом, що тане у роті і смачнющим пивом, місто є достойним зразком найкращих європейських традицій, йдеться у репортажі каналу.

"Це - Львів, що у Західній Україні. Львів - щось на кшталт прихованої коштовності, адже навідміну від інших чудових европейських міст, туристи нечасто обирають Львів своїм пунктом призначення, а багато хто досі й гадки не мав про його існування. Але колись Львів був надзвичайно важливим пунктом, що знаходився на перетині основних торгівельних шляхів між Заходом і Сходом. Таке вигідне розташування швидко принесло фінансове благополуччя, і місто розквітло в усій своїй красі", - розповідає Блек.

Історія та бізнес

Історик Ярослав Грицак розповів, що місто могло дозволити собі найкращих архітекторів, оскільки кожен торговець, що прибував до Львова, мав залишитись тут і продавати свої товари протягом 2-х тижнів.

"Це був розумний крок - брати із торговців гроші, щоб підтримувати добробут міста. І воно таки швидко збагатіло", - вважає історик.

Красиві старовинні будівлі збереглися дотепер, а от благополуччя Львова не пройшо випробування його кривавою історією. Народи та імперії вели не одну війну, аби отримати владу над містом.

"Львів пережив чимало панувань - поляки, імперія Габсбургів, росіяни, знову ж таки українці, нацизм... І, зрештою, майже на 50 років Львів поглинув Радянський Союз", - продовжує Грицак.

Але із розпадом СРСР дехто узрів для себе нові перспективи.

У середині 90х Ярослав Рущишин налагодив виробництво жіночого одягу, сплачуючи своїм працівникам лише 4 долари на місяць. Зараз їхня зарплатня становить 250 доларів щомісяця, а виробництво розширилося до 9-ти фабрик у Західній Україні.

"Ми здатні виробляти продукцію із високою додатковою вартістю, а не лише дешеві лейбли. Я пишаюся тим, що ми робимо. Японія після Другої Світової Війни також починала із "пошиття сорочок". І на якому рівні вона зараз?", - говорить підприємець.

ІТ-перспектива

Коли прогулюєшся старовинними вуличками Львова, навіть не здогадуєшся, що сьогодні місто - це міжнародний центр ІТ-індустрії.

Limelight Networks - американська компанія, що спеціалізується на онлайн-постачанні контенту. Американські журналісти завітали у її львівський офіс.

"У Limelight Networks чималий досвід і стрімкий розвиток у Штатах. Але компанії необхідно більше талановитих кадрів для реалізації нових цікавих проектів для наших клієнтів. Саме тому ми в Україні", - кажуть у компанії.

Львів багатий на ІТ-таланти, і це - такий собі спадок радянських часів. Для підмоги військовим чимало радянських університетів ставили собі за мету випускати ІТ-інженерів світового класу. Львівський університет і надалі є чи не основним "постачальником" таких спеціалістів.

Ще одна сфера із беззаперечним потенціалом у Львові - туризм. Світ заново відкриває для себе цей історичний фінансовий центр і впродовж багатьох років приховану коштовність.

І місцеві жителі вірять, що колишні добробут і слава невдовзі повернуться до міста також, кажуть американські журналісти.

Як відомо, телеканал CNN збирається випустити серію матеріалів про Україну, щоб побачити, якою стала країна після проведення Євро-2012.