Разом їх багато

Всеукраїнська акція "Вставай, Україно!" розпочалася з Вінниці. Олег Тягнибок та Арсеній Яценюк тисячам присутніх побідкались на владу, пообіцяли боротись з нею та закликали їм у цьому допомогти. Зокрема, опозиційні лідери упевнені, що їх побоюються, мовляв, влада поширила дезінформацію, щоб народ не прийшов на мітинг.


Обклали митом

В Україні вводять нові мита на імпорт легкових автомобілів. Тож уже незабаром покупцям іномарок доведеться платити від 6% до 13% більше, ніж зараз. В уряді сподіваються, що імпортери зрозуміють намагання захистити український автопром і відмовляться від частини прибутків замість підвищувати ціни. Автоімпортери ж заявляють про загрозу міжнародних санкцій та зникненням з ринку України закордонних автомобілів.


Паспортний стіл

Я дістаю із широких штанин. Процедура, описана Володимиром Маяковським, знову стане звичною для пасажирів Укрзалізниці. Відтепер без паспорта в потяг – зась. У Мінінфраструктури запровадження іменних квитків пояснюють боротьбою зі спекулянтами.


Поскаржився Європі

Сергій Власенко оскаржив рішення Адмінсуду щодо позбавлення його мандата у Європейському суді з прав людини. Окрім цього, захисника Юлії Тимошенко не випустили за кордон. Власенко упевнений: незабаром його заарештують. У Генпрокуратурі таку можливість відкидають і кажуть, що юрист згущує фарби.

Віктор Янукович припустив, що позбавлення Власенка мандата негативно вплине на відносини України та ЄС, але, каже, що рішення суду правильне, адже він суміщав депутатську та адвокатську діяльності.


Річниця трагедії

Японці вшанували жертв руйнівного землетрусу та цунамі 11 березня 2011 року. Тоді внаслідок підземних поштовхів та спричиненого ними цунамі сталася аварія на АЕС "Фукусіма-1". Жертвами стихії стали 19 тисяч людей. Близько 300 тисяч досі не мають постійного житла.


На чолі КНР

На посаду Президента КНР офіційно призначено Сі Цзінь Піна. Торік у листопаді його обрали Генсеком Компартії Китаю. Прем’єр-міністром Піднебесної став Лі Кецян. Зміна влади у Китаї відбулася в рамках приходу так званого "п'ятого покоління" керівників. Воно управлятиме країною наступні 10 років.


Без бюджету

Європарламент відхилив проект бюджету ЄС на 2014-2020 роки. Депутати виступили проти кошторису, затвердженого на саміті у Брюсселі. Планували, що кошторис ЄС складатиме 960 мільярдів євро з дефіцитом у 50 мільярдів. У Євросоюзі готуються до подальших переговорів.


Вода була

Марсохід "Кьюріосіті" виявив на Марсі докази існування води. На поверхні Червоної планети вчені знайшли сліди сірки, азоту, кисню, фосфору та вуглецю. Тепер науковці очікують знайти докази того, що колись на Марсі існували життєві форми.