Україна позбулася позаблокового статусу

Україні тепер нічого не заважає рухатися у НАТО, принаймні на законодавчому рівні. Парламент цього тижня позбавив країну позаблокового статусу, яким її "нагородив" Янукович у 2010.

Хоча в законі і не прописано, що Україна розпочинає рух до НАТО, Кремль назвав голосування грубою політичною помилкою. Водночас, у штаб-квартирі Альянсу відреагували без емоцій — обмежились словами про повагу до українського рішення.

В народних депутатів кинули гранату

У середу ввечері групі депутатів, серед яких був заступник голови парламенту Андрій Парубій, під ноги кинули гранату. Інцидент стався в середу пізно ввечері. Закотившись під машину граната вибухнула. Нардепи не постраждали.

Осколкові поранення у правоохоронця, який намагався наздогнати нападника. Віце-спікер каже, що не налякався, але охорону пообіцяв собі взяти. Інцидент кваліфікували як хуліганство.

Якого б не були типу гранати, хочу зазначити: після обстрілів "Градами" на передовій це все виглядає несерйозно,
— каже віце-спікер ВРУ Андрій Парубій.

В Одесі підірвали залізничну колію

Ще один вибух сколихнув столицю у ніч на четвер. Лунали вибухи цього тижня і в інших містах України. Так, в Одесі підірвали залізницю. Вибухівка спрацювала між вагонами потяга, який перевозив вугілля.

У Маріуполі зловмисники підірвали залізничний міст

Постраждала залізнична колія від диверсантів і в Маріуполі. Там підірвали залізничний міст. Зловмисники планували ще один теракт. Щоправда, скоїти задумане їм не вдалося. Однак, через напад на охоронців "Азовсталі" один з них загинув.

У Харкові влаштували вибух біля магазину активіста

У Харкові тим часом влаштували вибух біля магазину активіста, який допомагає бійцям АТО. Обійшлося без жертв. В будівлі лишень повибивало шибки та пошкодило фасад.

У Раді — "пристрасті" довкола бюджету

У Раді цього тижня розгорілися пристрасті довкола бюджету. Уряд до останнього тримав інтригу і показав депутатам проект головного кошторису перед самим засіданням у вівторок. Та навіть у четвер не дійшло до розгляду в першому читанні. Натомість, депутати від душі розкритикували пакет так званих бюджетних законів. Без них, кажуть в уряді, кошторис виконати не вдасться.

Як можна пільги забрати у інвалідів, учасників АТО та Майдану,
— наголосив народний депутат України Іван Кириленко.

"Якщо збільшити ввізне мито на імпортні товари — зросте контрабанда", — зазначив голова фракції "Самопоміч" Олег Березюк.

Головний удар критиків на себе взяла міністр фінансів. Пані Яресько довго слухала депутатів та врешті емоційно порадила, або голосувати за те, що є, або розходитися.

Якщо нема інших пропозицій — беріть за основу цей проект, або йдіть у відпустку,
— сказала міністр фінансів України Наталя Яресько.

Засідання Верховної Ради відбувалися під численні мітинги

Поки депутати засідали, прості українці мітингували під парламентом. На одному майданчику зібралися і профспілки, й афганці, і чорнобильці, і Автомайдан, і науковці.

Кажуть, що прийшли, аби депутати не обділили їх грошима, коли голосуватимуть за бюджет. Інші просили легалізувати букмекерські контори, бо хочуть мати роботу.

Невдоволені клієнти банків принесли шини і навіть погрожували штурмом парламенту. Революційний пил довелося збивати депутатам.

У Харкові вимагали відставки Кернеса, без бійки не обійшлося

У Харкові вимагали відставки Кернеса. Понад сотня активістів прийшли під мерію, де саме відбувалася остання у цьому році сесія. Коли людей не пустили всередину, вони перекрили дорогу і влаштували бійку.

Відставки Кернеса харків'яни добитися не змогли. Натомість злість зігнали на місцевому регіоналу, який попався під руку. Володимира Скоробагача люструвати по-народному.

Бійці "Айдару" підрізали автівку, вдерлися до салону і побили водія

Бійці "Айдару" потрапили у черговий скандал. На Бориспільській трасі вони підрізали автівку, вдерлися до салону і побили водія. Проти "айдарівців" уже відкрили два кримінальних провадження.

У прес-службі ж "Айдару" пояснюють: колона бійців перевозила тіла двох убитих побратимів. Утім, такою поведінкою солдатів на дорозі – обурені. У батальйоні, що воює під Щастям, обіцяють винних передати військовій прокуратурі.

Савченко оголосила безстрокове голодування

Надія Савченко оголосила безстрокове голодування. Так українська льотчиця відреагувала на рішення московського суду залишити її під вартою до середини лютого. Захисник Надії Марк Фейгін каже, вона вже схудла на 5 кілограмів.

У Мінську відбулося засідання групи щодо ситуації на Донбасі

У Мінську цього тижня знову говорили про ситуацію на Донбасі. Щоправда, контактна група збиралася лише раз, а не двічі, як раніше планувалося. У середу після кількагодинних переговорів учасники зустрічі покинули засідання не давши жодного коментаря журналістам.

Згодом, з джерел стало відомо, що представники терористичної "ДНР" та "ЛНР" намагались внести зміни до попередніх домовленостей. Решта учасників зустрічі на таке не погодились.

Після Лукашенка до Києва завітав Назарбаєв

До Порошенка зачастили високі гості. Після Лукашенка у Києві побував Нурсултан Назарбаєв і теж пообіцяв Києву підтримку. Зокрема, Казахстан готовий продавати Україні вугілля, якого так бракує економіці через війну на сході. Політологи кажуть: таке повальне політичне паломництво на найвищому рівні свідчить, що Росія втрачає свій вплив на країни СНД.

Росія тепер не можу 100% диктувати свої інтереси. Президенти Білорусії та Казахстану не хочуть, щоб ці два роки вони мали такі самі негативні наслідки від тих санкцій, які є проти Росії, вони шукають компенсатори, і більш того співпрацю з Україною,
— вважає політолог Віталій Бала.

Україна почала вимикати світло Криму

Україна почала вимикати світло кримському півострову. Відключення тривали по декілька годин.

"Світло відмикали і раніше на 6-8 год. У нас в Сімферополі світлофори не працюють, затори, води нема", — каже мешканець Сімферополя Микола Козленко.

В уряді відключення пояснили просто: Крим — це Україна, а тому і світло економити треба разом.

Всі знаходяться в однакових умовах,
— каже прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.

Урядовці попереджають — найближчим часом ситуація з відключеннями може тільки погіршитися, особливо коли вдарять морози.