На переконання голови Незалежної профспілки гірників України (НПГУ) Михайла Волинця, в значній мірі це сталося через непрофесійні дії міністра енергетики та вугільної промисловості Володимира Демчишина і відсутність з його сторони діалогу з шахтарями.

Якщо шахтарям місяцями не платять зарплатню, планують закривати шахти, звільняти тисячі людей, коли немає соціального діалогу, тоді включається вулиця,
— пояснює причини масових страйків шахтарів лідер профспілок.

Важку ситуацію росту неплатежів, взаємної багатомільйонної заборгованості, що склалася на ринку, ускладнює невідповідність ціни на українське вугілля собівартісті його видобутку, імпортом і неадекватними тарифами для теплової генерації, вважає Волинець: "Шахтарі винні за електроенергію генерації, теплоелектростанції винні шахтарям за вугілля,борги енергоринку за електроенергію — 10 млрд грн, заборгованість держави по зарплаті шахтарям біля 900 млн грн, а міністр не вирішує цих питань".

На запитання, адресоване присутньому на слуханнях керівникові НКРЕКП Дмитрові Вовку, "чому тарифи на електроенергію змінювалися, а з профспілками це питання не погоджувалися; і як сьогодні шахтарям збалансувати роботу при відсутності держпідтримки, коли ціна на вугілля 1100 грн/тонна, а затрати – 2100 грн?", отримати відповідь Михайлу Волинцю так і не вдалось.

Я говорив про те, що головна причина, чому не платять зарплати і зупиняються шахти, стоять блоки теплоелектростанцій, це вугілля по ціні 800-1100 гривень за відсутності держпідтримки, але міністр не хоче слухати профспілки,
— заявив лідер НПГУ.

Він запропонував за результатами слухань відобразити у рішеннях ключові позиції на яких наполягають шахтарські профспілки, а саме погасити всю заборгованість по зарплаті перед шахтарями, що зніме соціальну напругу в шахтарських регіонах; врегулювати ціну на вугілля, встановивши її на рівні не менше 1500 грн/тонна; звернутися до Генпрокуратури, щоб розслідувати причини кризи в вугільній галузі, тепловій генерації і дати оцінку ситуації.

На об’єднаному з’їзді шахтарів, що відбудеться у Києві 21-22 квітня, Михайло Волинець прогнозує непримириму позицію шахтарських колективів на адресу міністра Демчишина, що проігнорував комітетські слухання. "Де Демчишин, чому його тут немає? На з’їзді шахтарі викинуть цього міністра з крісла!", — заявив лідер НПГУ.

Як повідомлялося, 7 квітня оргкомітет головних шахтарських профспілок ППВП і НПГУ прийняв рішення про проведення 21-22 квітня у Києві в Жовтневому палаці ІІІ-го об’єднаного з’їзду шахтарів (попередні з'їзди відбулися 1995 і 1998 роках). У січні та на початку березня шахтарі провели дві хвилі акцій протесту у Києві, пікетуючи Кабінет Міністрів та Верховну Раду. У березні-квітні відбулися масові страйки на шахтах чотирьох областей України, найактивніші – у Львівській та Волинській областях.