Це вже друга хвиля демобілізації у батальйоні. Перша відбулась тиждень тому. Тоді до Наталі повернувся її чоловік. Тепер вона зустрічає його побратимів.

12-ий окремий мотопіхотний батальйон був створений торік 20 березня. Після місяця тренувальних зборів на Чернігівщині бійці розпочали службу на Луганщині. Пройшли найгарячіші точки – Щастя, Артемівськ, Станицю Луганську. Тепер їх змінять нові мобілізовані, хоча за бажанням службу можна продовжити за контрактом.

80% батальйону – це травнева хвиля минулого року. Тому для 80% з тих, хто стоять тут зараз, буде вирішуватися питання: рапорт на звільнення у зв'язку з указом Президента по демобілізації, або ж продовжуй служити далі, підписуєш контракт або ще раз закликають по мобілізації,
— розповів комбат Микола Білосвіт.

Бійці кажуть, якби не волонтери, їм було би значно важче. Адже міністерство оборони на початку війни не могло забезпечити усім необхідним. Та й зараз, кажуть, багато чого бракує.

За рік війни батальйон втратив 12 бійців. Ще 69 воїнів отримали поранення різної тяжкості. Наразі в зоні АТО з особового складу батальйону залишився лише один взвод. Всі інші підрозділи повернулись на переформатування.