В українських регіонах святкують 9 травня

10.45

У Харкові святкування з нагоди 68-ї річниці завершення Другої світової війни почались салютом на честь воїнів. Перші офіційні заходи пройшли біля Меморіалу слави. Урочисту ходу до Меморіалу очолили ветерани з військовими знаменами.

До Меморіалу слави приїхали очільник харківської облдержадміністрації Михайло Добкін, мер Харкова Геннадій Кернес, герої СРСР Михайло Карпєєв та Федор Пуртов.

Тимчасом у Львові представники Львівської міської та обласної влади поклали квіти на території меморіального комплексу "Пагорб Слави". Участь у заході взяли також представники ветеранських громадських організацій.

Після офіційних заходів до Меморіалу підійшло близько півтора десятка людей без будь-якої символіки. Вони почали кричати "Слава Україні! Смерть ворогам!". Через це між ними і ветеранами почалися словесні сутички. Їх розбороняв спецпідрозділ "Грифон".

Згодом всіх охочих пустили до Меморіалу слави покласти квіти. Там 3 невідомих розпочали штовханину, намагаючись почати бійку. Однак міліція перешкодила цим спробам.

У Києві, в той самий час, Президент України Віктор Янукович у Парку вічної слави встиг покласти квіти до Пам'ятника невідомому солдату. Також гарант поклав квіти на Алеї військової слави, де поховано радянських льотчиків-учасників війни. Пам'ять про загиблих воїнів вшанували хвилиною мовчання і спеціальними пострілами.

12.30

У Києві комуністи влаштували ходу від пам'ятника Леніну на Бесарабській площі до Парку Слави. На акцію до Дня Перемоги прибув і лідер КПУ Петро Симоненко.

"Ми маємо всі вклонитися тим, хто визволив нас від німців. Ветеранів потрібно оберігати. Їх і так залишилось мало, а не доводити до зубожіння, як зараз робить українська влада", - виступив він.

В Одесі тисячі людей та керівництво міста також взяли участь у святкових заходах до Дня Перемоги. Офіційну частину тут залишили поза політикою і не допустили до Меморіалу слави партійних активістів. В той самий час - до монументу організовано пройшли члени Компартії.

Тим, хто не встиг придбати квіти в спеціалізованих магазинах і на ринках, поруч з парком Шевченка очікував стихійний базар. Гвоздики на ньому коштували від 6 гривень за штучку, бузок - 5 грн за гілку, а "георгіївська" стрічка - 10 гривень за смужку.

Львівські ветерани сказали журналістам, що не цілком задоволені відзначенням Дня перемоги, бо на урочистості прийшло надто мало людей.

"Львів'яни боялися провокацій і бійок", - пояснили малу кількість людей ветерани.

Офіційні заходи у Львові вже завершились. За свідченнями очевидців, представників міліції було набагато більше, ніж жителів міста, що прийшли вшанувати честь воїнів. Крім того, майже не було символіки будь-яких партій чи угрупувань. Тільки дві бабусі стояли в кепках КПУ, а один хлопець - з державним прапором на спині.

Щоправда, напередодні представник Прогресивної соціалістичної партії Олександр Покровський ініціював розгортання прапора перемоги львівському Марсовому полі.

"Сьогодні всенародне свято, тому ми розгорнули для вас прапор перемоги. Цей прапор був вивішений у Берліні", - пояснив він.

Відповідаючи на запитання, чому захід проводиться всупереч рішенню суду про заборону, Олександр Покровський сказав, що "у нас суди дивно працюють ночами", тому він не знає про таке рішення.

16.00

У Сімферополі День Перемоги почали святкувати з 9 години ранку. Святкування 9 травня в Сімферополі почалось концертом. Згодом відбулось покладання квітів у Сквері Перемоги та невеликий парад за участю ветеранів, яких везли на бойовій техніці, автомобілях і мотоциклах воєнних років.

Учасники акції пройшли колоною до парку Гагаріна, де відбувся мітинг біля Вічного вогню. Перед парадом жителі активно фотографувалися з ветеранами, реконструкторами і військовою технікою.

У столиці України 9 травня не обійшлось без провокацій. Під час покладання квітів у київському Парку слави голову фракції "Батьківщина" Арсенія Яценюка супроводжували вигуками "Бандера капут" і "фашисти".
Спочатку Арсеній Яценюк та інші опозиціонери не реагували. Але коли під час спілкування з пресою ті ж люди продовжували кричати "фашисти", "Бандера капут", кервіник "Батьківщини" розвернувся до них і вигукнув: "Сталіна не забудьте!". Після цього Сергій Пашинський схопив Яценюка за руку і сказав: "Не реагуй, бо я вже відреагував".
Народний депутат від "Свободи" Юрій Михальчишин прийшов у оточенні кількох молодиків на львівський меморіал "Пагорб Слави" у спортивних штанах і футболці. Він сказав, що
За його словами, у Львові ніколи не було і не буде можливості вільно піднімати прапори Голодомору і ГУЛАГу, "прапори Сталіна, Берії, Жукова, Кагановича й інших катів українського народу".

З неабияким розмахом святкує сьогодні Харків. Тут на площі Свободи відбувся військовий парад на честь 68-річчя Дня Перемоги.

У святкуванні взяли участь військові з Харківського, Дніпропетровського, Львівського, Севастопольського гарнізонів, а також курсанти з Воронежа.

На урочистості до пам'ятника Леніну учасники акції принесли портрет Сталіна.

У МВС уже повідомили, що грубих порушень громадського порядку під час відзначення 9 травня не зафіксували. Правоохоронці підрахували, що у масових заходах взяли участь понад 1,6 мільйона осіб.

19:00

В Івано-Франківську свободівці не дозволили комуністам провести марш.

Святкування 9 травня у Тернополі таки не обійшлось без інцидентів. Там у Парку Слави побились націоналісти та комуністи.