Фолклендські острови належали Великобританії з 1690-го року. Аргентина заявила на них права з часу здобуття незалежності, втім, до 80-х років ХХ століття сторони лише обмінювалися дипломатичними нотами. І лише у 1981 році Буенос-Айрес офіційно повідомив — острови є невід'ємною частиною Аргентини.

1 квітня 1982 року загін аргентинського десанту висадився на островах та змусив капітулювати британський гарнізон. Генерал Гальтієрі, який керував Аргентиною, був на 100% переконаний — Британія нізащо не буде відвойовувати непотрібний їй клаптик суші за тисячі миль від Лондона.

Та Залізна Леді Маргарет Тетчер зуміла довести всьому світові, що імперія не стерпить посягань на свої території. За дуже короткий час британці в умовах жорстких скорочень видатків на оборону зуміли спорядити сильний флот та завдати нищівної поразки аргентинському війську.

Бойові дії тривали до 20 червня, при чому Лондон та Буенос-Айрес формально не оголошували один одному війни, обоє вважаючи, що відновлюють конституційний лад на своїх територіях.

Аргентина втратила понад 600 своїх військових, Британія — більше 200. Найцікавіше, що США у конфлікті допомагали обом ворогуючим сторонами, постачаючи і британців, і аргентинців розвідданими.

Перемога Британії у війні значно посилила авторитет імперії на світовій арені, а в Аргентині на фоні загального незадоволення програшем, змінилася влада. Фолкленди і досі належать Британії, хоча аргентинці регулярно намагаються оскаржити право власності. Щоправда, виключно гучними заявами.