Через технічні несправності реактори перестали охолоджуватися, температура в них почала поволі зростати. Персонал станції зрозумів про небезпеку ситуації лише через 15 хвилин. Причина вкрай банальна: індикатори несправності закривали паперові маркувальні таблички, які залишилися з планового ремонту.

Через 2,5 години після аварії на АЕС прибув інженер, який нарешті зміг реально оцінити масштаб несправностей та запустив правильні комбінації дій. Проте було занадто пізно — ядерне паливо почало плавитися.

Завдяки надзвичайним діям команди АЕС, реакцію вдалося зупинити. До початку руйнування корпусу реактора залишилося буквально кілька хвилин. Якщо б це сталося, катастрофа на Three Mile Island була б у кілька разів масштабнішою, ніж Чорнобильська.

Але в атмосферу все ж встигли потрапити кілька тонн радіоактивних відходів, 10-кілометрову зону навколо станції евакуювали, а ремонтні роботи на АЕС тривали 14 років. Загалом на проект довелося витратити майже мільярд доларів США.

Після інциденту на Three Mile Island влада Сполучених Штатів кардинально змінила підхід до навчального процесу операторів АЕС та до конструкції самих реакторів. Завдяки цьому американцям вдалося уникнути схожих інцидентів у майбутньому.