На чолі держави став видатний громадський діяч Августин Волошин. Новостворену державу оголосили республікою. Державним прапором обрали синьо-жовтий стяг, гімн – "Ще не вмерла Україна", а герб – тризубець князя Володимира.

Після проголошення незалежності Августин Волошин одразу ж звернувся до Адольфа Гітлера з телеграмою. Президент просив Фюрера захистити Карпатську Україну від зазіхань Угорщини та оголосити її під німецьким протекторатом.

Та Гітлер не захотів сваритися з союзниками. Тому на наступний день, 16 березня, угорські війська захопили Хуст – столицю новоутвореної держави. Карпатська Україна, проіснувавши лише один день, зникла з карти світу.

Щоправда, новостворені сили оборони чинили запеклий опір. Карпатська січ, яка налічувала чотири тисячі вояків, мужньо партизанила проти угорців майже місяць. Коли вояки опинилися у безвихідному становищі, їм довелося тікати в Румунію.

Після другої світової війни більшість території Карпатської України увійшла до складу СРСР та стала Закарпатською областю.