Таке зобов'язання міститься в зареєстрованому у парламенті законопроекті про ратифікацію угоди з урядом Азербайджану щодо співробітництва в сфері транспортування нафти територією України.

При цьому господарюючі суб'єкти сторін ("Укртранснафта" і SOCAR) погоджують обсяги нафти для постачання, транспортування і транзиту із використанням української нафтопровідної системи, транспортний тариф, якісні характеристики, а також інші комерційні і технічні умови.

Раніше заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Сергій Чех повідомив, що документ містить готовність України забезпечити прокачку до 16-20 мільйонів тонн азербайджанської нафти по своїй території, в тому числі транзитом - до 13-17 мільйонів тонн.

Угода передбачає транспортування до 3 мільйонів тонн азербайджанської нафти по внутрішніх маршрутах на Дрогобицький і Надвірнянський НПЗ, а також до 5 мільйонів тонн в Угорщину, Словаччину, Чехію та до 8-12 мільйонів тонн в напрямку Білорусі.

У пояснювальній записці відзначається можливість транспортування азербайджанської нафти на НПЗ Польщі із використанням української, білоруської та польської гілок магістрального нафтопроводу "Дружба" (до завершення будівництва ділянки нафтопроводу Одеса-Броди до Плоцька).