Фахівці критикують норму, згідно з якою будь-який мешканець будинку може заблокувати рішення загальних зборів співвласників.

"Зараз дійсно іде така боротьба між класом управлінських компаній - це приватні компанії. Це не комунальні ЖЕКи, які працюють погано, але "беззубі" об’єднання. А дуже енергійні, дуже сміливі управлінські компанії, які будуть господарювати у наших будинках, як їм захочеться", - вважає заступник голови Спілки власників житла України Михайло Березовчук.

Зауважимо, третина житлового фонду в країні на сьогодні потребує капітального ремонту. ЖЕКи не справляються зі своїми обов’язками, констатують експерти. А в державі досі остаточно не визначилися, кого визначити відповідальним за житло, ОСББ чи приватні житлові контори.

"Йде боротьба за майбутні фінансові потоки. Це мільярди, десятки мільярдів гривень Це величезна власність. Це 25% основних фондів країни. І ось саме тут основне питання, поки ми концептуально не визначимося куди рухатись далі, до тих пір, реформа буде буксувати", - вважає голова Спілки власників житла України Олексій Кучеренко.

Нагадаємо, на сьогодні в Україні вже діють понад 14тис. об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. У рамках державної програми реформування їхня кількість має зрости до понад 45 тис.