"Народ України і міжнародне співтовариство притягне до відповідальності тих, хто відповідальний за те, що сталося", - йдеться у заяві Керрі.

За його словами, кровопролиття на вулицях Києва викликає в нього почуття "гніву та болю".

"Народ України заслуговує набагато кращого, ніж безглуздої смерті і страждань на вулицях одного з великих міст Європи", - зазначив він.

"Насильство має припинитися. Ми однозначно засуджуємо застосування сили проти цивільних осіб з боку сил безпеки, і настійно закликаємо відкликати ці сили", - сказав Керрі.

"Сполучені Штати вже приступили до реалізації санкцій шляхом оголошення заборони на поїздки для тих українців, які відповідальні за насильство", - повідомив держсекретар США.

Він також застеріг від втягування армії в конфлікт: "Ми закликаємо українську армію залишатися вірною своїй неполітичній спадщини та професійним традиціям".

"Немає часу для балансування на межі війни чи трюкацтва. Президент Янукович повинен негайно провести серйозні переговори з лідерами опозиції заради створення нового тимчасового уряду, який буде мати широку підтримку", - наголосив політик.

"Це - єдиний спосіб почати важкі, але необхідні конституційні та економічні реформи, які потрібні Україні", - повідомив Керрі.