В тексті попереднього звіту ТСК йдеться, що "в основі причин, які привели до Іловайської трагедії, лежать фундаментальні проблеми в організації оборони країни".

Комісія переконана, що не була організована належним чином оборона країни, як "система політичних, економічних, соціальних, військових, інформаційних, правових, організаційних та інших заходів щодо захисту держави в умовах збройної агресії".

У висновках комісія наголошує на проблеми з несвоєчасним фінансуванням потреб армії.

"Відсутність єдиного центру організації оборони призвела до нерозуміння стратегічного задуму агресора на кожному етапі", — йдеться в звіті.

Також серед названих причин, які спричинили Іловайську трагедію, комісія відзначає те, що не було введено військовий стан.

"Невведення воєнного стану призвело до дезорганізації управління військовими діями, що в значній мірі спровокувало Іловайські події", — сказано у звіті.

На думку членів комісії, до Іловайської трагедії призвели помилкові кадрові рішення.

"Помилкові кадрові рішення істотно ускладнили обстановку, а неадекватні дії міністра оборони Гелетея і начальника Генштабу, головнокомандувача ЗСУ Муженка привели до Іловайської трагедії", — сказано в звіті.