За словами Чубарова, проблема не в тому, чи готові мешканці Криму їхати та витрачати час на те, щоб проголосувати. Проблеми зовсім в іншому.

"Коли відбувалися вибори Президента України 25-го травня — декілька тисяч людей виїхало в цей день з Криму, проголосували та повернулись на півострів", — каже Рефат Чубаров.

Всі ці люди, які перетнули кордон з материковою Україною, були відмічені окупантами, в деяких з них були проведені обшуки, чимало з них є зараз під наглядом ФСБ,
— повідомив голова кримськотатарського "Меджлісу".

Він зазначив, що сама схема, яка була передбачена законом, поставила людей в скрутну ситуацію, — потрібно було двічі виїжджати — один раз для того, щоб зареєструватися у відповідному реєстрі в певному місті, а другий — виїхати для того, щоб проголосувати.

Читайте також: Ми маємо вільні вибори та можливість бути вільними громадянами, — Соболєв

Незважаючи на це, є десятки людей, які будуть голосувати в Херсонській області, бо для них це є важливо,
— наголосив голова кримськотатарського "Меджлісу".

Як повідомив Рефат Чубаров, ФСБ продовжували арешти людей, яких звинувачували в тому, що коли 3 травня лідер Мустафа Джемілєв хотів в’їхати в Крим до своєї родини, і його не пускали — люди поїхали його зустрічати.

З близько двох з половиною тисяч людей, які були тоді на межі адміністративного кордону — сотні з них вже засуджені так званими кримськими судами, проти десятків з них вже існують карні справи,
— говорить Чубаров.

Він також повідомив, що днями троє людей були заарештовані на два місяці, їм інкримінують, що вони вчинили спротив проти російської поліції.

Більше — дивіться у відеосюжеті.