"До 1 січня Державна служба лікарських засобів не встигне провести сертифікацію лікарських препаратів. Адже на таку дію потрібно три місяці, а до кінця року залишилось менше часу", – каже експерт.

Він відзначає, що коли Міністерство охорони здоров'я заговорило щодо доступної та якісної медичної допомоги, "виник нюанс із цінами на лікарські засоби, адже раціональне призначення може змінити вартість лікування".

"А це не лише ціна, а й кількість медичних препаратів. І тому маємо комплексну проблему, через яку немає чіткої ситуації на ринку медичних препаратів", – додає Чумак.

Експерт переконаний, що знизити вартість ліків можна двома методами.

"Перший – знизити ціни на дорогі лікарські засоби. Але в такому разі маємо ризик їхнього зникнення. Проте багато українців звикли, що саме дорогі ліки є якісними. Люди не довіряють дешевим лікам. Інший метод – знижувати вартість рівномірно на усі сегменти ліків. Після таких знижень зникнуть дешеві вітчизняні ліки. Адже тоді їх рентабельність нівелюється. Тож існує ризик, що до Нового року залишаться в аптеках тільки дуже дорогі лікарські засоби", – підсумував Віктор Чумак.

До речі, кількість українських виробників лікарських засобів після переходу України на світові стандарти в умовах Незалежної виробничої практики (GMP) скоротилося на 23% і на 1 вересня цього року становило 117. Такі дані повідомив глава Держлікслужби Олексій Соловйов на галузевій зустрічі "ЄЕП: регуляторні зміни на фармринку" у Москві.

Нагадаємо, раніше Прем'єр-міністр України Микола Азаров відвідав одну із аптек у Києві, де поцікавився цінами на основні лікарські засоби.

"Ви задоволені, ціни влаштовують?" - звернувся до відвідувачів Азаров.