Представники церкви кажуть - унікальні реліквії з’явилися не в останню чергу завдяки особистому секретареві Папи - митрополиту львівському Мечиславу Мокшицькому.

"Він сам особисто стриг Папу Римського завжди і він заховав це волосся для себе. І потім він його виявив, звичайно багато віддав у Ватикан, вони дали сертифікат, затвердили, що це є дійсно волосся Святійшого Отця, але досить гарну частину забрав на Україну, а ми тут поділилися і зробили реліквії", - каже єпископ УРКЦ Станіслав Широкорадюк.

До урочистостей, пов’язаних зі святкуваннями річниці, долучаються і представники інших українських церковних конфесій. Усі в один голос заявляють - приїзд Папи до України у 2001 році - раз і назавжди змінив погляди на релігію, суспільство і навіть, змінив хід історії.

"Для нас було дуже важливим і дуже символічним, що він побував тут в Україні і показав на цілий світ гідність, а відтак, оцю цінність українського народу, його культури, а відтак - цінність крові мучеників нашої церкви для вселенського християнства", - каже Верховний Архиєпископ Києво-Галицький, глава УГКЦ Святослав Шевчук.

Українці, що приходили, аби вшанувати мощі Блаженного, кажуть, проситимуть біля них не лише за себе і близьких, а і за увесь народ. До храму приходили цілими родинами, навіть з наймолодшими прихожанами.

"Ну, це ж ангелятко, дітки, коли вони не зробили перший гріх, вони - як ангели. Тому, вони це відчувають", - кажуть віряни Дмитро і Софійка.

"Все буде дуже красиво і, я думаю, що буде дуже особлива атмосфера. Така ж, як коли він приїжджав сюди до Києва в 2001 році", - каже вірянка Дар’я.

Починаючи з травня шану мощам Івана Павла ІІ вже віддали понад 50 тисяч вірян у 35 містах України. 26 червня після Святої меси у соборі святого Олександра реліквії пронесуть урочистою процесією вулицями Києва. Далі - повезуть містами України, а потім залишать у столиці.