1. Начебто поранений у Донецьку хлопчик виявився сирійською дитиною

Найпоширенішою серед російських ЗМІ є спекуляція на дітях. Так у своєму Twitter 27 травня цього року журналістка російського каналу LifeNews Ерміна Котанджян опублікувала фото 8-річного хлопчика, який начебто загинув від рук українських військових в аеропорту Донецька. Більше того, вона посилається на фейкову сторінку "прокурора" Криму Наталії Поклонської.

Раніше цим же фото спекулювали деякі російські ЗМІ: хлопчика буцімто поранили 10 травня у Слов'янську.

Тільки от насправді фото не має стосунку ні до подій у Донецьку, ні до подій у Слов'янську. Воно було зроблене рік тому, у квітні 2013-го у сирійському Алеппо, коли місто і його мирних мешканців обстріляли урядові війська Башара Асада.


2. Кадром із фільму проілюстрували новини з Донбасу

Блогери і користувачі соцмереж активно поширювали фото маленької дівчинки, яка у сльозах сидить біля убитої жінки, позиціонуючи його як фото подій на Донбасі.

Насправді ж, це зовсім не фото реальних подій, а кадр з білорусько-російської стрічки 2010-го року "Брестская крепость".


3. Жінку, яка розповіла про звірства Путіна, видали за ненависницю "київської хунти"

Ролик "Фрагмент звернення до Київської хунти матері вбитого українського військового" з'явився у соцмережі "Однокласники". Жінка — мати українського військового із Сум Олександра Анищенка, за національністю росіянина, який загинув від рук терористів 5 травня цього року.

Вона звертається не до київської влади, а до російського президента Володимира Путіна, звинувачуючи його у смерті сина. "Звернення до В. Путіна матері росіянина, вбитого російскими найманцями у Слов'янську” — ось справжній ролик-звернення жінки.

Російська брехня Справжнє звернення жінки


4. Трупи мексиканських наркоторговців видали за українських військових

Низка російських ЗМІ, журналістів і блогерів опублікували фото буцімто з моргу Слов'янська із трупами українських військових й бійців Нацгвардії і "Правого сектору". Їх начебто повинні "закопати" без ідентифікації.

Насправді ж фото зробив журналіст видання АР 5 років тому (18 лютого 2009 року) у морзі одного із міст Мексики. Тіла — результат сутичок наркокартелів.


5. Жорстокості із Дагестану назвали жахами Донбасу

Ще один жахливий обман: російські ЗМІ показали, нібито українські військовослужбовці скидують мертві тіла із військової машини 3 травня цього року. Відео насправді ж було відзняте значно раніше і не в Україні. На ролику — Дагестан у листопаді 2012-го і назва його — "Публічні звірства Кафірів над тілами Шахідів".

Відео 18+

Російська брехня Дагестан


6. Убитий чоловік із Кабардино-Балкарії "став українцем"

Аби "продемонструвати" жорстокість українських військових у Слов'янську, телеканал "Россия 1" вирішив довго не думати і проілюструвати відео дворічної давності з Кабардино-Балкарії (Північний Кавказ). Згодом, коли це відео набуло розголосу і стало в Україні предметом обурення, заступник гендиректора ВДТРК Дмитро Кисельов назвав використання цих кадрів випадковою помилкою.


7. Прибрали "Аллах акбар" і показали Сирію замість Донецька

Російський журналіст Максим Руднєв виклав на Youtube відео, на якому збивають вертоліт. Підписав — "Проросійські активісти із стріляниною штурмують військовий аеродром у Краматорську. Вертоліт ВПС України хотів здійснити посадку на аеродромі, але його обстріляли невідомі".

Насправді ж на відео — кадри з Сирії. Тамтешні повстанці опублікували відео, на якому бойова операція батальйону Вільної сирійської армії біля Алеппо. Хтось з бойовиків випускає ракету "земля-повітря" по вертольоту ВПС Сирії.

Російська брехня Збитий вертоліт у Сирії


8. Сирія знову стала Донбасом

В інтернеті також набирає обертів відео "28 05 2014 Донецьк. Ополченці підірвали ЗРК терористів (української Нацгвардії)".

Тільки от справжня дата цього відео: 15 травня 2014-го і трапилося це у Сирії. Російські ЗМІ знову примудрилися прибрати вигуки "Аллах акбар" і видати кадри за Донецьк.

Російська брехня Події у Сирії


9. Російські ЗМІ придумали страшну історію про спалених вірян

Серед російських ЗМІ, зокрема у виданні "Известия", поширилася інформація, що у донецькому аеропорту згоріли віряни, які прийшли на летовище 28 травня, "аби не допустити кровопролиття". Таку інформацію видання поширило із посланням на "віце-прем'єра" так званої "ДНР" Андрія Пургіна.

Згодом у Донецькій єпархії спростували саму ходу вірян до аеропорту, а відтак і їхнє спалення. Про це першим написав у соцмережах протоієрей Георгій Гуляєв, прес-секретар Донецької єпархії.


10. Розбомблений Бєлград став Донбасом

У соціальних мережах проросійські блогери, журналісти і просто "активісти" поширювали фото розбомбленого ще 10 років тому Бєлграду (тоді — території Югославії, тепер — Сербії), тільки от позиціонували його наслідком дій української армії.


11. Аварію у Квебеку назвали вибухами у Слов'янську

Групи сепаратистів у соцмережах поширили яскраву картинку про начебто потужні вибухи у Слов'янську, більше того, нібито у житлових кварталах, апелюючи до безпеки жінок і дітей. Кричущі тексти у супроводі до картинки поширилися на всі мережі.

Тільки на фото насправді — наслідки аварії залізничного складу з паливом у канадському Квебеку у 2013 році.


12. За даними російських ЗМІ, Львівщина відтепер межує з РФ

Журналісти російського "Першого каналу" так загорілися ідеєю показати буцімто черги з українських біженців на кордонах між Росією та Україною, що показали село Шегині, що на Львівщині, яка межує із Польщею.


13. П'яниця став "активістом" так званої "ДНР"

На Youtube 8 травня з'явилося відео, на якому чоловік падає із височенної труби. Опис відео каже, що "активіст" самопроголошеної "ДНР" хотів повішати прапор "республіки" на трубі, а його убив снайпер — чути навіть звук пострілу.

Відео ж взагалі не має стосунку до "ДНР", адже було відзняте ще наприкінці 2013-го. На сайті "Очевидец" навіть розміщений матеріал, який доводить, що це — не сепаратист, а нетверезий чоловік, який виліз на 30-метрову трубу на території котельні (яка не діє) й стрибнув з неї. В оригіналі пострілу немає.

Відео 18+

Відео про буцімто "активіста "ДНР" Відео 2013 року


14. Козака Гаврилюка з Майдану назвали російським диверсантом

Активно сепаратисти поширюють й надуману інформацію про те, що буцімто козак з Євромайдану Михайло Гаврилюк став сепаратистом і тепер орудує на Донбасі. Навіть порівняльні таблиці уже склали. Але прорахувалися із зачіскою: сепаратист (ім'я якого Євген Пономарьов, який, до речі, активний у соцмережах) — майже лисий, тоді як у Гаврилюка — козацький чуб. Та й зморшки на чолі у диверсанта немає. Очевидно, "ідентифікували" по папасі.

А от і сторінка диверсанта з Росії Пономарьова ВКонтакте.



15. Збитий безпілотник із Нагірного Карабаху показали у Донецьку

Російські ЗМІ поширили фото буцімто збитого у Донецькій області сепаратистами українського безпілотного літака-розвідувача.

Згодом з'ясувалося, що на фото — літак, збитий раніше у Нагірному Карабасі.


16. Російські ЗМІ часто самі собі перечать

Деякі російські видання настільки непередбачувані, що подають різні новини у стрічки різних міст. Приміром, новини на київську і московську аудиторії подають у кардинально різних контекстах.


17. Тренер з фітнесу став бойовиком "Правого сектору"

Феєричне за брехнею видання LifeNews першим дізнається про бійців "Правого сектору", які буцімто приїхали на Донбас для дестабілізації ситуації. Один із таких "українських націоналістів", "упійманих" на Донбасі, — насправді фітнес-тренер з Києва. Донецькі сепаратисти ж представили його Віталієм Ковальчуком — бійцем "ПС" з Вінниці.

Насправді Ковальчук працює у столичному спортклубі GymFit, на сайті якого можна знайти його фото та інформацію про парубка.


18. Росія бреше, що українські військові тренуються стріляти на жінках

Ще одна відверта брехня, яка навіть не піддається коментуванню. На одній з прес-конференцій російський президент Володимир Путін сказав про українських військових: "Нехай лише спробують стріляти в дітей і жінок". Зрештою, інформацію про те, що російські диверсанти стріляють з-за спин жінок і дітей підтверджують десятки очевидців.

LifeNews намагалися аргументувати такі дані питаннями з психологічної анкети для українських військових, на які вони відповідають перед поїздкою на Донбас. Але журналісти видання, які, очевидно, погано володіють українською мовою, не прочитали уважно запитання. Мова йде про готовність стріляти не "у жінок", а "за присутності жінок".


19. Літак ООН у Конго дивним чином "передислокувався" в Україну

Ті ж невгамовні LifeNews опублікували фото вертольота ООН, який у рамках АТО начебто використовує українська армія. А пан Лавров (глава російського МЗСу) навіть попросив світову спільноту розслідувати цей буцімто "факт".

Згодом один із "героїв" фейкового сюжету, начальник командного пункту армійської авіації Сухопутних військ, чернігівський підполковник Сергій Шаповалов, розповів, що насправді на кадрах — миротворча місія України в Конго.

"Цей сюжет півторарічної давності, коли я повернувся після першої ротації з Конго. Там виходить, на ті слова, які я говорю, щодо виконання завдань 18 загону, який і зараз виконує ті ж завдання без зміни, чомусь накладені кадри бойових дій в Слов’янську. А по-друге, я точно знаю, що у нас по прильоту військових наших бортів з місії ООН символіка вказаної організації зафарбовується і не використовується на території України", — аргументував офіцер.


20. Феєрія зомбування і брехні на російському ТБ

Ну і як зразок зомбування й дезінформації: російське шоу підготувало програму "Злі духи Майдану: Містика українського погрому". Програму відзняли одразу після окупації Криму: брешуть про "референдум", називають Майдан сектою, греко-католицьку церкву штабом нацистів і всілякими способами показують свою ненависть і страх до, як називають у РФ, "бандерівців".

Підготувала Ірина ВОВК