"Асма Асад і деякі інші члени сім’ї Президента Сирії будуть додані в список людей, які підпадають під санкції, на п’ятничній зустрічі Ради міністрів Євросоюзу з закордонних справ у Брюсселі. Це робиться для того, щоб надати додатковий тиск на сирійський уряд", — повідомляє Guardian з посиланням на анонімне джерело у керівництві Євросоюзу.

Інформація про включення Асми Асад в "чорний список" ЄС прозвучала на тлі повідомлень про те, що на минулому тижні перша леді Сирії їздила в Лондон і купила предмети розкоші, в той час як країна практично перебуває в стані громадянської війни.

Минулого тижня в руки журналістів з Guardian потрапило електронне листування членів сім’ї Башара Асада. З переписки стало відомо, що Асма Асад купила в Лондоні коштовності, вазу за 2650 фунтів стерлінгів, а також свічники, стільці та люстри за 10 тисяч фунтів.

Газета зазначає, що повідомлення про марнотратство президентської дружини на тлі кризи в країні могли стати каталізатором у включенні Асми Асад в "чорний список" ЄС. Санкції передбачають заборону на в’їзд до ЄС, а також заморожування банківських рахунків.

Асма Асад народилася і виросла в Лондоні. Причому, невідомо, чи відмовилася вона від британського підданства чи ні. В останньому випадку, вона зможе в’їжджати в ЄС, щоправда, ризикуючи при цьому бути заарештованою, наголошують автори матеріалу.

Дружина президента має славу сучасної леді, що впливає на свого консервативного чоловіка. У минулому році вона з’явилася у відомому модному журналі Vogue, який охарактеризував її як "чарівну, молоду і шикарну жінку", метафорично порівнявши з "трояндою в пустелі".

Як відомо, газета Telegraph, яка стверджує, що має у своєму розпорядженні переписку Асми Асад з друзями, повідомила, що в сім’ї себе диктатором називає дружина Президента Сирії.

В лютому цього року Асма Асад направила електронного листа в лондонську газету The Times.

"Башар Асад — Президент Сирії, а не частини сирійців", — написала Асма Асад.

"Я підтримую його саме в цій ролі", — пише дружина сирійського президента.

У листі йдеться про те, що Асма Асад, яка народилась у Великобританії, приділяє багато часу діяльності різних благодійних фондів, проте разом з цим "в міру необхідності надає підтримку Башару Асаду".