Бунт після ДТП

Українські військові на бойовій машині десанту наїхали на жінку із дітьми. Восьмирічна Поліна загинула на місці. Матір та іншу дитину одразу госпіталізували.

У місті розпочався справжній бунт. Розлючені мешканці у всіх своїх бідах почали звинувачувати українських солдатів. До заворушень одразу ж долучилися провокатори, які почали закликати до погромів.

В Костянтинівку направлені додаткові підрозділи Нацгвардії для того, щоб стабілізувати ситуацію,
— сказав радник міністра МВС Антон Геращенко.

Штурм гуртожитків військових

Утім стабілізувати ситуацію силовикам одразу не вдалося. Спочатку мешканці розбили машину ДАІ. Згодом вони напали на гуртожиток, у якому проживали бійці і спалили автобус та автомобіль військових. Розлючений натовп розійшовся по домівках. А вже наступного дня люди почали приносити квіти на місце трагедії.

"Військова техніка не їздить, а носиться вулицями", — говорить мешканець Костянтинівки.

Те, що один із військових, який керував БМД, був напідпитку, підтвердили в Генштабі. Пообіцяли швидко розібратися із ситуацією і покарати винних. Двох бійців винуватців ДТП затримали одразу. Із Костянтинівки їх перевезли до Краматорська. Задля їхньої ж безпеки.

Генштаб покарає винних

Суд вже обрав їм запобіжний захід — утримання під вартою. І якщо їхню провину доведуть — їм світить до восьми років позбавлення волі.

"Ми отримаємо експертизу за попередніми даними десь на протязі 10 днів. Обвинувальний акт буде спрямовано до суду. Суд буде відкритим, прозорим та абсолютно зрозумілим для громадськості — ніхто нікого "покривати" не буде. Можу підтвердити, що і командир, який був на момент вчинення цієї трагедії і водій транспортного засобу перебували в стані алкогольного сп’яніння", — повідомив головний військовий прокурор Анатолій Матіос.

Та покарати обіцяють не лише винних у ДТП, а й їхніх керівників. Командира військової частини вже усунули від виконання службових обов'язків. Справу на особистий контроль взяли і військовий прокурор, і Президент.

Продовження бунту

Наступного дня після аварії людей знову намагалися підбурити на сутички. Близько півсотні жителів міста ввечері знову зібрались на місці трагедії. Туди одразу приїхав головний міліціонер Донеччини — В'ячеслав Аброськін.

Загиблу дівчинку поховали у середу. Все відбувалося під наглядом правоохоронців, аби запобігти провокаціям. Місцева влада вирішила обмежити рух військового транспорту у Костянтинівці, а бійцям — заборонили продавати алкоголь.

Для виключення подібних випадків керівництво АТО змінило вимоги щодо руху військової та автомобільної техніки ЗСУ,
— каже заступник керівника штабу АТО Валентин Федічев.

Спекуляцій терористів

Спекулювати трагедією одразу почали російські та підконтрольні терористам ЗМІ. Коментували ДТП і лідери самопроголошених республік. Утім, ні слова не згадували про те, що за рік на окупованій частині Донбасу сталося понад десять кривавих ДТП за участі бойовиків.

"Достатньо згадати фотографії легкової машини, роздавленої танками бойовиків на вулиці в Донецьку. Ці шокуючі кадри були викладені в інтернеті, всі побачили калюжі крові. Та коментарів віж влади ДНР про випадок так і не отримали", — зазначив Валентин Федічев.

Наразі в Костянтинівці — спокійно. А правоохоронці розбираються ще й з організаторами масових безладів. Вже затримали чотирьох підбурювачів. Їх усіх відправили у СІЗО. Крім активної участі у сутичках, декому з них закидають грабіж та незаконне поводження зі зброєю.