"Згідно моніторингу, "дружньою" є консульська практика Угорщини, Польщі, Словаччини та Естонії; "нейтральною" – Латвії, Литви, Іспанії, Фінляндії, Швеції, Австрії, Португалії, Данії; "контрастною" є візова практика таких країн як Німеччина, Франція, Бельгія, Фінляндія, Греція, Словенія, Нідерланди і "проблемною" є візова практика Італії, Чеської Республіки і Великої Британії", – відзначає Сушко.

Водночас, консульські служби Іспанії та Греції продемонстрували найпозитивніший рух в бік більш дружніх стандартів консульської практики.

Експерти відзначають, що згідно з результатами дослідження, кількість виданих українцям як багаторазових, так і довго- (середньо-) середньострокових віз з року в рік повільно зростає. Відтак, у 2012 році вперше кількість віз категорії 365+ вийшла за межі статистичної похибки і сьогодні становлять 3,7% (влітку 2011 р. – 0,4%).

Дослідження свідчить, що довгострокові візи терміном дії понад 6 місяців найрідше видають консульства Данії, Греції, Фінляндії, Іспанії та Словенії.

Нагадаємо, раніше МЗС повідомляло, що до переліку країн, куди українці можуть їздити без віз на термін до 30 діб, з 1 серпня увійшла Туреччина. Зараз в цьому списку – Боснія і Герцеговина, Сербія, Чорногорія, Туніс (при наявності туристичного ваучера), Бруней, Малайзія, Палау і Сейшельські острови.